VELIKI SKANDAL

GLOBALNI ODJECI VELIKE AFERE U HV-u KOJU JE RASKRINKAO JUTARNJI Rusi se naslađuju: 'Hrvati, Ukrajinci su vam prodali avione od Lego kocaka!'

 EPH

U Hrvatskoj je izbio skandal oko borbenih aviona nakon što je otkriveno kako su kupljeni avioni MiG-21 - koji sada nisu u mogućnosti letjeti - sastavljeni od sumnjivih dijelova u Ukrajini. Bivši hrvatski ministar obrane zaprijetio je da će se ubiti ukoliko se dokaže da su te informacije točne, piše Russia Today.

Hrvatske sigurnosne službe i Ministarstvo obrane otvorili su, naime, istragu oko ugovora iz 2013. koji je sklopilo naše Ministarstvo obrane s jednom ukrajinskom tvrtkom. U sklopu ugovora Hrvatska je platila više od 13 milijuna eura za remont sedam lovaca MiG-21 u Ukrajini, te kupnju još pet zrakoplova istog tipa.

EKSKLUZIVNO: Naši borbeni avioni su lažni! Vojna policija zbog velike prevare pokrenula detaljnu istragu!

'NAŠE RATNO ZRAKOPLOVSTVO JE UNIŠTENO!' Stručnjaci tvrde da sve ukazuje na korupcijski skandal

No, tih pet MiG-ova Ukrajinci nikad nisu predali sukladno dogovoru, otkrio je Jutarnji list. Zapravo, avioni su sastavljeni od sumnjivih dotrajalih dijelova pristiglih iz raznih dijelova svijeta. Prema izvorima Jutarnjeg lista, postoje ozbiljne indikacije kako je trup aviona stigao iz Bugarske, krila iz Alžira, dok su spremnici goriva navodno sovjetskog porijekla. Bugarska je prethodno NATO-u prijavila kako je uništila svoje MiG-21 avione, što je potaknulo pitanje kako su dijelovi iz Bugarske pronašli put do Ukrajine. 'Alžirska' krila imala su francuske oznake, ali i one na ćirilici još iz vremena Sovjetskog Saveza.

Kada su hrvatski dužnosnici krenuli pregledati pet MiG-ova koje su htjeli kupiti, Ukrajinci su zamijenili borbene avione nalik 'lego kockicama' za one Jemenske, pišu ruski mediji. Remont sedam hrvatskih zrakoplova u Odesi također je izgledao sumnjivo od samog početka. Naime, prema ugovoru, pilot Ivan Selak trebao je izvesti probni let na 'popravljenim' avionima prije završne predaje. No, Ukrajinci mu to nikad nisu dopustili, koristeći 'loše vrijeme' ili 'rizik leta nad napučenim područjima' kao izlike.

Naposljetku, kad su avioni trebali doći natrag u Hrvatsku, u Ukrajini se zaratilo i avione su dopremili rastavljene u kamionima. U Hrvatskoj se jednom 'remontiranom' MiG-u pokvario motor dok je letio na visini od 13 kilometara, dok radar na drugom uopće nije radio. Nakon toga, otkriveno je kako svi avioni imaju komunikacijsku opremu još iz sovjetskog vremena i da je jedva kompatibilna s NATO-vim standardima. Avioni nisu imali ni opremu koja hrvatskim zračnim snagama treba za sudjelovanje u NATO-vim misijama.

- Nama je uništeno borbeno zrakoplovstvo. Mi zapravo ne znamo koji su avioni došli iz Ukrajine i na kakvim avionima naši piloti lete - rekao je za Jutarnji list sugovornik upućen u istragu. Dogovor s Ukrajinom izazvao je skandal unutar hrvatske vojne elite. Bivši ministar Ante Kotromanović, koji je bio na vlasti kada je sporni ugovor potpisan 2013. godine, inzistira da je sve bilo transparentno i poriče da je išta krivo učinio, prenosi Russia Today.

- Optužen sam da sam favorizirao ukrajinsku ponudu. Upucat ću se ako itko dokaže da je bilo tako - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:43