ISTARSKA GOZBA

GLOBUS OTKRIVA ŽUPANE RASIPNIKE Ovo je 20 lokalnih kraljeva koje Vlada ne želi razvlastiti

Plaće im dosežu 18.000 kuna, imaju službene limuzine i vozača na raspolaganju 24 sata na dan, kreditne kartice bez ograničenja, zapošljavaju više od 2000 činovnika s plaćama do 8000 kuna, a posao im je primiti na znanje "Zaključak o primanju na znanje Izvješća o radu". Ali svi se uglas žale: NEMAMO DOVOLJNO OVLASTI!
 CROPIX

Kad je 33-godišnji Matija Posavec prije četiri mjeseca ušao u svoj novi ured, prvo je odlučio donijeti nekoliko simboličkih odluka, piše Globus.

Prva - smanjio je osnovicu plaće djelatnika za devet posto. Onda još za devet posto i vlastitu plaću. Zatim je ukinuo četiri od devet upravnih odjela i broj pročelnika sma­njio gotovo za dvostruko. Na kraju je još uki­nuo cipelarine koje su zaposlenici godinama koristili. U samo nekoliko mjeseci Međimurska županija uštedjela je 550 tisuća kuna, a župan Posavec dobrovoljno postao najsiromašniji čelni čovjek neke hrvatske županije.

Nema službenu kreditnu karticu. Za službena putovanja ne isplaćuje si dnevnicu.

Vozi Ford Focus star sedam godina i nema službenog vozača.

Ima najnižu plaću župana - 13.070 kuna neto.

Što je najbolje - i dalje mu nije loše, a ni njegovim zaposlenicima koji u prosjeku mjesečno primaju 7200 kuna neto plaće, i to tek od svibnja jer im je dotad plaća bila devet posto veća, dakle oko osam tisuća kuna.

U međuvremenu prosječna plaća u Međimurskoj županiji za sve koji nisu imali sreće zaposliti se u čelništvu ove administrativne jedinice iznosi jedva 3700 kuna, a o plaćenim kavama i ručkovima ili osobnim vozačima ne mogu ni sanjati.

U Istarskoj županiji dotle posve druga priča.

Njen čelni čovjek župan Valter Flego dobiva mjesečnu naknadu od 16.928 kuna, a moćna mu je pozicija osigurala još i takve beneficije da se čovjek pita je li Flego župan ili premijer.

Na raspolaganju mu je službeni automobil Citroen C5 2.0 star dvije godine kojim ga po svijetu razvozi osobni vozač.

Istarska gozba. Flego ima pravo i na dvije službene kreditne kartice: jedan Mastercard s limitom od 30 tisuća kuna te još jednu kreditnu karticu za koju je limit nepoznat.

Uz pomoć prethodnika, IDS-ovca Ivana Jakovčića, istarski je župan Flego u prošloj i ovoj godini samo na reprezentaciju potrošio 700 tisuća kuna, što, kad se razdijeli na 18 mjeseci, ispada da su na ručkove, večere i dobar ugled trošili čak 39 tisuća kuna mjesečno.

Flego i Jakovčić kao čelni ljudi županije odlučili su i malo putovati Europom.

Jakovčić je u 2012. i 2013. godini proputovao Pescaru, Salzburg, Bolognu, Korušku, Bruxelles, Zagreb, Veneciju, Firenzu, Vukovar, Bari, Udine, Trst, Klagenfurt i Turkmenistan, a 2013. odlučio se na putovanja unutar zemlje.

Posjetio je samo Zagreb, Varaždin i Split, a od inozemnih destinacija skoknuo je samo do Trsta i Beča.

Dok je Jakovčić putovao u udobnom Citroenu, s osobnim vozačem i dvije službene kartice u džepu, trošak rada njegova kabineta podmirivali su porezni obveznici.

Kabinet istarskog župana ima “entourage” kakvog se ne bi posramili ni bogati skandinavski državnici: u njemu je 18 osoba, a godišnji trošak ureda penje se do 2,5 milijuna kuna.

Kako bi posluga bila na nivou, istarski župan zaposlio je i jednu domaćicu koja priprema napitke i poslužuje župana te njegove goste tijekom protokolarnih posjeta, piše Globus.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:25