SNALAŽLJIVA OBITELJ

Godišnji pod teretom ‘švicaraca’: Ali idemo na more, nas petero za dva tjedna potrošit će 3.000 kuna

Bit će ovo naše najskromnije ljetovanje, ističe peteročlana obitelj, ali i zadovoljno dodaje: Važno je da smo i ovo uspjeli

ZAGREB - Bit će ovo naše najskromnije ljetovanje. ‘Švicarac’ je glavni krivac što nećemo svaku večer šetati po rivi, jesti sladoled, piti sokove i pivo te uživati na terasi restorana barem uz pizzu, a po mom guštu to bi bili škampi ili dagnje na buzaru. Ali, važno je da idemo na more i da smo uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju.

I da je i naša draga baka tu, s kojom kunicom džeparca, djeci za sladoled - smije se vesela mama Ivana Težak (35) dok pakira stvari potrebne za dvotjedni odmor peteročlane obitelji.

Detaljan plan

Sa suprugom Robertom (44) i djecom Dorom (14), Karlom (11) i Magdalenom (5) otisnula se u utorak popodne sa zagrebačkog Tuškanca na dalmatinski Tribunj, u blizini Šibenika.

- Što reći, da nema obiteljske kuće u kojoj živi moja baka, ne bi bilo ni ljetovanja. S nama ide i moja mama koja će ostati s djecom kad se mi vratimo u Zagreb. I uza sve te pogodnosti, ljetovanje nam je ove godine na knap zbog kredita koji smo za kupnju kuće digli u ‘švicarcima’ prije nekoliko godina kad se sve činilo optimistično. Rata se jako povećala, a naši su se prihodi smanjili. Zbog velikih troškova preselili smo se k suprugovim roditeljima i čekamo da se ‘švicarac’ stabilizira - objašnjava mama Ivana.

Zbog štednje su se odmah na početku odrekli putovanja autocestom i odlučili se za staru cestu, srezali su troškove odjeće, opreme i rekvizita za plažu i more te kupili samo najnužnije djeci. Upozorili su ih da nema sladoleda, sokova, slatkiša i grickalica na plaži, a zbog štednje benzina neće obilaziti sve moguće prijatelje i poznanike u okolici Tribunja i Šibenika, nego će lijepo uživati u svome mjestu. Plan ljetovanja obitelji Težak izložila je mama Ivana, tajnica u građevinsko-projektnom birou, i tata Robert koji je mehaničar.

Ne plaćaju režije

Prema njihovoj računici, za dva tjedna ljetovanja potrošit će ukupno 3000 kuna . I to u kući u kojoj ne plaćaju ništa, pa ni režije, a novac će otići na put, dakle benzin, hranu, opremu za plažu, kavu i sladoled.

Putovanje od Zagreba do Tribunja starom cestom stoji 750 kuna. U to su uračunati benzin, cestarina Zagreb - Karlovac i piće uz put. Njima putovanje sporom cestom nije problem jer im je gušt skrenuti u neko od zanimljivih mjestašaca na putu do mora te putovanje spojiti sa zanimljivim izletom.

Ovaj put to će biti Rastoke, blizu Slunja, gdje će sjediti uz rijeku i jesti svoje sendviče, ali će u tamošnjoj gostionici roditelji popiti kavu, a djeca svoje sokove koje su ponijeli od kuće.

Ako, pak, požele nešto hladno i osvježavajuće, roditelji će im priuštiti sladoled. Računaju da bi tamo mogli potrošiti 30-ak kuna. Budući da ih ima petero u autu, a voze i prtljagu, nije bilo mjesta ni za kakvu hranu ili druge potrepštine koje bi vozili iz Zagreba, pa će gotovo sve kupiti u Tribunju i okolnim mjestima.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:48