GODIŠNJICA

GORAN MARIĆ SE PRISJETIO RAKETIRANJA BANSKIH DVORA, SPOMENUO I VULINA 'Avioni JNA uzlijetali su iz Beograda, a on kaže da je to bio građanski rat'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.10.2017. u 12:12

Zagreb, 140917. Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Goran Maric ministar
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Goran Marić

 

Povodom 26. godišnjice zračnih napada Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Banske dvore 7. listopada 1991., na Facebooku se oglasio HDZ-ov ministar državne imovine Goran Marić, koji se među ostalim osvrnuo i na nedavne istupe "odgovorne osobe susjedne Srbije, zemlje agresora na Hrvatsku, jednog njezina ministra, i to na vjerskom događaju, koji je izjavio da je u Hrvatskoj 90-ih bio građanski rat."

Marićevu objavu prenosimo u nastavku:

- Danas 7. listopada 26. je godišnjica raketiranja Banskih dvora, pokušaja državnog udara i atentata na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Taj dan i sutrašnja odluka o proglašenju neovisnosti na dan 8. listopada 1991., događaji su koji bilježe, stvaraju i jesu povijest suvremene i samostalne Hrvatske.

Kad bi Hrvatska bila zemlja kontinuiteta, kad bi njezini orijentiri radili svojom puninom, ove bi dane slavila i zemlja i nebo nad Hrvatskom. Kad bi Hrvatska mirno mogla graditi i spremati u sjećanje svoju povijest, bez da joj se ona otima, ove bi dane vladala atmosfera svečanosti i ganuća; poštovanja i ponosa; memoriranja i sabranosti! Nažalost Hrvatska još ne diše puninom svog bića. Još joj se ponavljaju i predbacuju hipoteke.

Osvježavaju priče o grijesima upravo da bi njima oduzeli snagu, značaj i narav spomendana njezina rađanja. Kad prizovemo u svijest slike tih događaja, pokaže se iznova snaga drame jednog naroda čiji se san o svojoj državi okrutno odgađao. Ali ne zaboravimo da je to bila ta presudna, izvorišna 1991. godina-božica neodgodiva rađanja Države. Iz snova o Domovini rodila se stvarna, slobodna i neovisna Hrvatska.

Ovih smo dana slušali od odgovorne osobe susjedne Srbije, zemlje agresora na Hrvatsku, jednog njezina ministra, i to na vjerskom događaju, koji je izjavio da je u Hrvatskoj 90-ih bio građanski rat. Odgovor na ovu krivotvorinu i drskost je podsjetnik na činjenicu da avioni koji su raketirali Hrvatsku nisu uzlijetali ni iz Slunja, ni iz Udbine ni iz Knina, nego s beogradske Batajnice. Čudna vrsta izjave od još čudovišnije osobe.

Srećom ovom dijelu povijesti smo sami svjedoci pa krivotvorine ne mogu i neće zaživjeti. Vraćam se datumima simbolima, odrednicama i izvorima 7. i 8. listopadu 1991. Neka ove obljetnice vrate Hrvatskoj ozbiljnost i zrelost. Neka vrate svima nama trun, šaku onih emocija i ponosa na vrijeme rađanja neovisne Hrvatske.

Preživjeli smo te dane i proživjeli. Pokažimo da smo vrijedni i dostojni te drame rađanja. Kaže se da bi cvijeće u vrtu cvalo, mora ga se voljeti. Učinimo i mi to prema vlastitoj domovini - napisao je u objavi.

Prije 26 godina, u poslijepodnevnim satima 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirali su i teško oštetili Banske dvore, sjedište hrvatske Vlade, u kojima je tada bila i rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i u kojoj se nalazio u trenutku napada.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo