PREDSJEDNIK SABORA

GORDAN JANDROKOVIĆ POTVRDIO DA HDZ NA IZBORE IDE NA PROLJEĆE! 'Sve će biti u skladu s rokovima, negdje oko 17. travnja...'

Gordan Jandroković
 Darko Tomaš / CROPIX

Predsjednik Sabora Republike Hrvatske Gordan Jandroković u razgovoru za Novu TV potvrdio je da će se izbori u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) dogoditi u skladu s rokovima, odnosno na proljeće, negdje oko 17. travnja.

- Unutarstranački izbori kompleksna su priča. Bira se predsjednik stranke, zamjenik predsjednika, potpredsjednici stranke. Na nižim razinama županijski predsjednik, gradski predsjednik, općinski predsjednik i potpredsjednici tih tijela. Imamo i četiri razine tijela, kao što su temeljni ogranci, županijski, gradski i općinski odbori i na kraju sabor stranke. Izbori će trajati tri mjeseca. U idućih nekoliko tjedana raspisat ćemo izbore za vodstvo stranke - rekao je Jandroković i potvrdio tko je njegov kandidat.

- Naravno, Andrej Plenković je moj kandidati. Vjerujem da je on čovjek koji treba voditi HDZ u naredne četiri godine - dodao je.

- Razočarat ćete one koji kažu da je Jandroković glasnik promjena. Mnogo je difamacija bilo oko mene. Pokušavalo me se prikazati kao čovjeka koji nije lojalan. Krenuo sam s tim čovjekom i ostat ću uz njega.

Jandroković je rekao i da je normalno da članovi stranke ističu svoje ambicije za pozicije u vodstvu stranke.

- Kampanja je počela premda izbori formalno još nisu raspisani. Takva kretanja su logična - rekao je Jandroković te dodao da izbori u stranci moraju biti demokratski. Ponovio je da je Plenković njegov izbor.

Na pitanje o otuđenju određenih članova HDZ-a koji predstavljaju desno krilo stranke, Jandroković je odgovorio da je stranka ostvarila odlične rezultate u gospodarstvu, nacionalnoj sigurnosti i turizmu.

- Poboljšanje pravosudnog sustav i sustavna borba protiv korupcije dva su segmenta koja zahtijevaju još angažmana - rekao je predsjednik Sabora.

Jandroković je potom konstatirao da Istanbulska konvencija i slična svjetonazorska pitanja ne bi trebala dijeliti članice i članove HDZ-a.

- Naučili smo lekcije u ove tri i više godine. Moramo zadržati svoju širinu, moramo pronaći način da živimo zajedno. U HDZ-u nema mjerenja domoljubnosti. Politička smo stranka desnog centra, čuvamo baštinu dr. Franje Tuđmana. U HDZ-u mora biti mjesta za desne liberale i desne konzervativce. Mi moramo biti pozicionirani u desnom centru. Moramo hvatati sve birače s desnice osim radikala.

Jandroković je rekao da strategija u drugom krugu predsjedničkih izbora nije bilo najbolja izvedena te da je Kolinda Grabar-Kitarović zato izgubila. Dodao je da je u pobjedu vjerovao sve dok nije vidio rezultate prvih izlaznih anketa.

- Kada odemo udesno motiviramo i vlastite, ali i tuđe birače - rekao je Jandroković.

Odgovarajući na pitanje o koalicijskom potencijali HDZ-a, Jandroković je rekao da se politika u Hrvatskoj fragmentira te da u nju ulaze nove generacije koje žele raspravljati o nekim drugim temama.

- Nisu zadovoljni uobičajenim raspravama koje se vode. Interesiraju se za klimatske promjene, nove tehnologije, životni standard i migrantsku politiku. Moramo malo modernije promišljati politiku.

Predsjednik sabora rekao je da će s budućim predsjednikom države Zoranom Milanovićem "vrlo dobro" surađivati.

- Imamo odgovornost prema državi. Bit će to inteligentna kohabitacija. Gledajte, ipak su to suprotstavljene političke opcije. Naravno da će biti sukoba, no postoje načini za prevladavanje situacija, kompromisi. Zalagat ćemo se za svoje ideje i programe. Odgovorni smo i moramo voditi računa o državnim interesima - pojasnio je.

Jandroković je rekao da mu je žao što je Karlo Ressler postupio tako kako je postupio kada je rekao da "nitko u stranci nema njegovu bjanko potporu". Karlo Ressler je mladi političar i žao mi je da je tako postupio - dodao je.

Odgovarajući na pitanje o koaliciji s Milanom Bandićem, Jandroković je rekao da se ovaj mandat treba odraditi do kraja, ali da su promjene pred "nama".

- Općenito gledano, nastupit će promjene i sve će stranke morati modernije nastupati. Kada govorimo o Zagrebu, lokalni ogranak stranke odlučit će o koaliranju s Bandićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:55