RASPRAVA U STRASBOURGU

Gordan Jandroković pozvao predsjednike parlamenata članica Vijeća Europe na zajedničko djelovanje kako bi se izbjegle nove podjele i očuvalo jedinstvo

Gordan Jandroković
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozvao je u četvrtak predsjednike parlamenata članica Vijeća Europe na zajedničko djelovanje kako bi se izbjegle nove podjele i očuvao europski projekt te najavio da će Hrvatska za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije promicati UN-ovu agendu 2030.

"Uz kontinuirani i konstruktivan dijalog, međusobno razumijevanje i zajedničko djelovanje možemo izbjeći podjele i očuvati jedinstvo", istaknuo je Jandroković u četvrtak u Strasbourgu u raspravi 'Naš zajednički europski dom: sljedećih 70 godina'.

Kaže da su ih ranije podjele "dovele u pojednostavljenu zamku populizma i kritike svega onoga što se tako pažljivo gradilo u posljednjih 70 godina".

Kao jedno od najvećih postignuća VE Jandroković vidi "jedinstveni sustav Europske konvencije o ljudskim pravima i svi s njim povezani instrumenti koji u središte stavljaju zaštitu ljudskog dostojanstva".

Članstvo Hrvatske u VE "išlo je na korist" hrvatskih građana, istaknuo je.

"Uloga Vijeća Europe posebno je bila neprocjenjiva u svjetlu napora koji smo uložili na našem putu prema članstvu u Europskoj uniji, kojom ćemo prvi put predsjedati za skoro dva mjeseca", rekao je Jandroković.

Ciljevi održivog razvoja

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković govorio je i na raspravi 'UN-ova Agenda 2030 - ciljevi održivog razvoja'.

"Indeks ciljeva održivog razvoja rangira Hrvatsku na 22. mjesto od 162 zemlje, što nam daje dobre šanse da postanemo jedan od lidera u prijelazu prema održivosti", istaknuo je Jandroković.

Podsjetio je na prve hrvatske dokumente o održivom razvoju.

Deklaracija o zaštiti okoliša Hrvatske usvojena je u Hrvatskom saboru 1992., "samo pet mjeseci nakon što je Hrvatska međunarodno priznata", ističe Jandroković.

Trenutno je aktualna Strategija održivog razvoja iz 2009., ali u izradi je novi dokument, Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030.

Jandroković kaže da će "strategija 'Hrvatska kakvu želimo' objediniti prioritete i pridonijeti održivom razvoju i demografskoj obnovi Hrvatske u sljedećem desetljeću".

Predsjednik Hrvatskog sabora podsjetio je na završne pripreme Hrvatske za predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. tijekom kojeg će Hrvatska "promicati UN-ovu Agendu 2030".

Među ciljevima održivog razvoja navedenih u UN-ovoj agendi su okončanje siromaštva i gladi, prosperitet, mir, partnerstvo i zaštita okoliša.

Iako Agenda nije pravno obvezujuća, a ciljevi se sporo provode, Jandroković je pozvao svoje kolege na "razmjenu mišljenja o tome kako ubrzati njezin napredak."

"Na taj način možemo oživjeti politički zamah i početni entuzijazam", smatra Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:29