SLUŽBENI POSJET

GORDAN JANDROKOVIĆ U KINI Predsjednik Sabora u Šangaju otvorio izložbu blagdanskih čestitki

 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otvorio je izložbu blagdanskih čestitki Muzeja za umjetnost i obrt u Muzeju za umjetnost Minsheng u Šangaju, zajedno s predsjednicom Kineske udruge prijateljstva sa stranim zemljama Li Xiaolin.

Izložba Muzeja za umjetnost i obrt pod nazivom „Sljedeća će biti bolja“ organizirana je u okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, jednom od ključnih projekata međunarodne suradnje Hrvatske u 2019. godini. Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma uključuje niz izložbi, predstava, koncerata u Hrvatskoj i Kini te stručnu suradnju hrvatskih i kineskih institucija iz područja zaštite kulturne baštine, priopćili su iz Sabora.

Otvarajući izložbu predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković naglasio je da je ovaj projekt proizašao iz namjere dviju zemalja da predstave svoju bogatu kulturu i tradiciju te da na taj način pridonesu daljnjem približavanju hrvatskog i kineskog naroda.

- Jer „veze Hrvatske i Kine ne mogu se razvijati i unapređivati bez kulturnih veza i ljudi koje povezuju naše dvije zemlje - istaknuo je predsjednik Sabora.

Također, projekt će omogućiti, između ostalog, i uspostavu mreže kontakata između hrvatskih i kineskih institucija te nove načine suradnje. Drži također važnim da se suradnja partnera započeta u okviru manifestacije nastavi i nakon njezinog završetka, a sve to uoči za Hrvatsku izuzetno značajne 2020. godine kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom i kada će hrvatski gr

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prilikom otvorenja izložbe u Šangaju
ad Rijeka biti Europska prijestolnica kulture.

Naglasio je također da će stanovnici Kine, prije svega Pekinga i Šangaja, imati priliku putem raznih kulturnih događaja bolje upoznati kulturu i umjetnost Hrvatske, zemlje koju su počeli sve intenzivnije otkrivati kao turističku destinaciju, ali i kroz brojne sportske uspjehe hrvatskih sportaša.

Govoreći o samoj izložbi, predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo što je jedan od najcjenjenijih hrvatskih muzeja, Muzej za umjetnost i obrt, za svoje predstavljanje u Kini izabrao izložbu o tradiciji čestitanja i slanja pisanih čestitki u Hrvatskoj, čije porijeklo seže još od drevne Kine kada su se najljepše želje rukom ispisivale na papirusu. Istaknuo je i da u današnje digitalizirano doba, kada je ovaj način čestitanja gotovo u potpunosti nestao, ova izložba možda potakne mnoge da se vrate ovoj tradiciji odavanja malog znaka pažnje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:33