EPILOG PRESUDE

Gotovina mijenja odvjetnike. Mikuličić priznao: Sve obrane su zakazale

U pitanje je dovedeno sve: strategija obrane, angažman Vlade, pa i sami odvjetnici

ZAGREB - Nakon nepravomoćne presude od 24 godine zatvora, nije trebalo dugo da se dio silnog nezadovoljstva visinom kazne usmjeri prema odvjetničkom timu generala Ante Gotovine. U pitanje su dovedeni strategija obrane, angažman Vlade, čak i sami odvjetnici.

- Obrane definitivno ne valjaju, čim su kazne ovakove. To je kao da kažete da ste igrali odlično, ali ste utakmicu izgubili - priznao je jučer Goran Mikuličić, koji zajedno s Tomislavom Kuzmanovićem brani Mladena Markača, u petak osuđenog na 18 godina zatvora. Odvjetnici su uvjereni da su dali sve od sebe, ali to ipak nije bilo dovoljno. “Očito je da smo negdje fulali, kad suce nismo uvjerili u svoje teze”, kaže Mikuličić.

Mišetić šuti

General Markač odlučio je da, usprkos presudi, neće mijenjati svoj tim, niti otkazivati odvjetnicima. Ova ekipa zna predmet i radila je na njemu od početka i nećemo je mijenjati, rekao je Mikuličić, što ne isključuje korištenje vanjskih eksperta oko pojedinih pravnih pitanja u žalbi.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

Neslužbeno se jučer proširila vijest kako je Gotovina otkazao svom glavnom odvjetniku Luki Mišetiću, nezadovoljan ishodom prvostupanjskog dijela haaškog procesa. Mišetić je i jučer odbio razgovarati s novinarima: od petka, kad je nakon izlaska iz haaške sudnice kratko prokomentirao presudu pred kamerama hrvatskih televizija, Luka Mišetić više ne razgovara s novinarima. Objasnio je to time da svu energiju želi usmjeriti na pripremu žalbe. Presuda je jako opsežna, napisana na čak 1378 stranica, a vremena je malo. U roku od 35 dana moraju najaviti žele li podnijeti žalbu, a ako žele, moraju precizirati na što će se ista odnositi. Naknadne dopune ne dolaze u obzir.

Pripremaju žalbu

Umjesto Mišetića, jedan od suradnika iz tima obrane Ante Gotovine potvrdio nam je da njihov tim u punom sastavu proučava presudu i priprema žalbu. Uključujući Luku Mišetića, koji je jučer zajedno s drugim odvjetnikom Gregom Kehoeom iz Haaga stigao u Zagreb.

Hoće li još nekoga angažirati od vanjskih suradnika, o tome ne žele govoriti. “To i jest jedan od razloga zašto smo se odlučili povući iz javnosti na neko vrijeme. Ne želimo Tužiteljstvu otkrivati svoje planove”, rekao je pripadnik braniteljskoga tima Gotovine.

No ne bi bilo nikakvo iznenađenje da Gotovina u žalbenom postupku odluči promijeniti odvjetnike. To se u Haagu već događalo: najpoznatiji je slučaj Mladena Naletilića Tute, koji se pred kraj suđenja javno u sudnici svađao sa svojim odvjetnikom Krešimirom Krsnikom.

Tuta je u žalbenom postupku otkazao Krsniku i angažirao novog odvjetnika, Matta Hennessija. Promjena odvjetnika nije ga spasila: Žalbeno vijeće potvrdilo mu je prvotnu presudu od 20 godina zatvora.

Idealno je kad imate istog odvjetnika od samog početka, od prvog podneska pa do pravomoćne presude, kaže iskusni odvjetnik Veljko Miljević. No u praksi je i sam na stotine puta preuzimao predmete nakon prvostupanjskih presuda. Sama visina kazne, 24 ili 18 godina nije dovoljan razlog za promjenu odvjetničkog tima, ističe Miljević.

- Najvažnije je povjerenje. Ukoliko postoji nepomućeno povjerenje između odvjetnika i branjenika, onda se odvjetnika ne mijenja. Klijent je jedini koji odlučuje o tome - objašnjava Miljević.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:49