SUSRET U ZADRU

Gotovina nakon razgovora s Puljić: 'Nisam ništa više vjernik nego što sam bio'

'Najviše u srcu mi je blaženi Ivan Pavao II. On mi je poseban. Njega volim'

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić primio je u petak, dan uoči proslave Dana grada i blagdana Sv. Krševana, nebeskog zaštitnika grada Zadra, u posjet generala Antu Gotovinu. Susret je održan na izraženu molbu generala u salonu Nadbiskupskog doma u Zadru, piše Slobodna Dalmacija.

„Meni je bilo zadovoljstvo i posebna sreća što me primio otac nadbiskup. Jer poslije toliko godina, 12 godina, napokon sam našao put do kuće" kazao je general Gotovina podsjetivši da je u Nadbiskupskom dvoru zadnji put bio kad su tu boravili zadarski nadbiskup Ivan Prenđa i nadbiskup u miru Marijan Oblak.

"To su bili dani rata i svega što rat nosi sa sobom, a danas se vraćam kući. Mir, Božji mir i sreća“, rekao je general Gotovina, dodavši da su on i mons. Puljić razgovarali o vjeri, o onome što je zapravo najvažnije, kako je istaknuo: "potrebita snaga, ono što nas osnažuje."

„To je za mene riječ oca nadbiskupa, kako gledati naprijed, a ne zaboraviti što je bitno. Moliti se i vjerovati. Vjerovati u budućnost koja je naša, zajednička“, kazao je Gotovina.

Na pitanje je li uzništvo prošlih godina još više produbilo vjeru u njegovom odnosu s Bogom, general je rekao da uvijek bio vjernik jer je tako odgojen.

"Situacija sa uzništvom samo me možda učinila jačim, ali nisam više vjernik nego što sam bio. Ako sam se nekoga uvijek bojao, bojao sam se Boga“.

General Gotovina je naveo da ima više svetaca koji su mu dragi.

"Volim sv. Franju, sv. Antu, ali i ostali su mi važni. Bl. Alojzije Stepinac, zbog kojeg moram posebno posjetiti Krašić i tamo otići na misu. Zatim još jedan naš svetac, blaženi Ivan Merz. A jedan od onih koji mi je najviše u srcu je blaženi Ivan Pavao II. On mi je poseban. Njega volim. Naime, imao sam prilike biti njemu blizu, pa i to ima svoje razloge“ rekao je general Gotovina.

General je zahvalio na podršci nadbiskupa Prenđe i Oblaka u svom životu.

„Sretan sam što ću imati priliku pomoliti se na grobu oca nadbiskupa Oblaka i nadbiskupa Prenđe. Otac nadbiskup Prenđa posjetio me i u zatvoru gdje smo zajedno proveli tri sata. Imao sam vremena i da se ispovjedim i da se pomolim s njim. Dva mjeseca poslije toga nadbiskup Oblak je umro. Nije mogao dobiti dozvolu za posjet prije, a mu je bila namjera odmah doći. No administracija i birokaracija nisu dozvolili. Ipak sam, eto, sretan, što sam ga vidio i slušao ga, prije nego što ga je Bog pozvao sebi. Susret s njim bilo je veselje, događaj za mene“, rekao je general Gotovina.

Mons. Puljić je zahvalio generalu na svemu što je učinio u svom požrtvovnom i znalačkom angažmanu za slobodu zemlje. Podržao ga je i ohrabrio u daljnjoj borbi za opće dobro domovine Hrvatske i dobro hrvatskog naroda.

„Zadarska nadbiskupija će na blagdan sv. Kreševana, koji je bio pravi Kristov vitez, otpjevati svečani 'Tebe Boga hvalimo' za dar slobode i druga silna djela koja nam je učinio Gospodin, posebice tijekom teških dana Domovinskog rata. Zahvalni smo Božjoj Providnosti, moćnom zagovoru Blažene Djevice Marije i naših zadarskih zaštitnika da smo izdržali teške godine kušnje i osvojili slobodu. Posebice smo zahvalni hrabrim braniteljima koji su s krunicom oko vrata na čelu s našim generalima pod vodstvom vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana obranili hrvatska ognjišta i svetišta. I s pravom ih nazivamo suvremenim hrvatskim vitezovima“, rekao je nadbiskup, istaknuvši da riječ vitez sadrži pozitivne odlike i pravila ponašanja koja pobuđuju divljenje: čast, vjernost, čestitost, odvažnost i hrabrost.

Podsjetio je na misao Johna od Salisburya kako je zadaća vitezova bila: štititi Crkvu, boriti se protiv izdaje, poštivati vjerske službenike, otklanjati nepravdu od siromašnih, uvoditi i štiti mir u svom kraju, te proliti krv za svoju braću ako ustreba.

„Hrvatski narod ponosi se svojim vitezovima-generalima koji su pokazali navedene odlike ponašanja. Hrvatskom vitezu od Zadra, generalu Anti Gotovini, u prigodi prvog susreta, poklanjam biografiju najvećeg viteza dvadesetog stoljeća, velikog sina Poljske i osobitog prijatelja Hrvatske, blaženog Ivana Pavla II.“, rekao je mons. Puljić, darujući generalu knjigu Andrije Ricardija Ivan Pavao II.

Nadbiskup je poklonio generalu i papinu krunicu, medaljon pape Benedikta XVI. i knjigu 'Ohrabri se, narode moj' Jakše Raguža, u kojoj je dokumentirano djelovanje dubrovačkog biskupa Puljića u razdoblju pada komunizma i Domovinskog rata 1990-1993, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:21