POVIJEST ODNOSA

GOTOVO SVI HRVATSKI PREMIJERI I PREDSJEDNICI IŠLI SU U KINU, A POSTIGLI SU MALO Dolazak Li Keqianga u RH uistinu je Plenkovićeva povijesna prigoda

 
Susreti hrvatskih i kineskih čelnika
 REUTERS

Svi hrvatski predsjednici i premijeri išli su u službeni posjet Narodnoj Republici Kini, ali nitko do sada nije trasirao put niti jednom većem poslu. Prvi značajniji angažman jedne kineske kompanije u Hrvatskoj je izgradnja Pelješkog mosta, ali za taj je projekt najveći dio sredstava osigurala Europska unija.

Prvi je Kinu posjetio dr. Franjo Tuđman godinu dana nakon uspostave diplomatskih odnosa u lipnju 1993. godine. Tada je potpisana Zajednička izjava Kine i Hrvatske, te nekoliko sporazuma i protokola. U siječnju 1995. godine u Kinu je otputovao predsjednik Vlade Nikica Valentić, a 2004. godine u posjet Hrvatskoj je došao zamjenik kineskog premijera Zeng Peijan.

U službeni posjet Kini premijer Ivo Sanader išao je u svibnju 2005. godine i tada je potpisan Sporazum o uspostavi sveobuhvatnih partnerskih odnosa. Veliko hrvatsko gospodarsko izaslanstvo primljeno je na visokom nivou, Kinezi su vrlo ozbiljno shvatili razgovore, ali hrvatski poslovni ljudi nisu ništa konkretno ponudili.

Najsvečanije je u Kini dočekan Stjepan Mesić, pa su topovske salve na najvećem pekinškom trgu dočekale hrvatskog predsjednika. U lipnju 2009. godine kineski predsjednik Hu Jintao posjetio je Hrvatsku i to je bio prvi posjet šefa države otkako su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose. Ponovno su Kinezi nudili brojne projekte, ali sve je ostalo samo na dogovorima koji nikada nisu realizirani.

U ožujku 2010. godine Kinu je posjetio i tadašnji šef diplomacije Gordan Jandroković, a iste godine je u Kinu putovao i predsjednik Ivo Josipović. Na poziv predsjednika Xi Jinpinga u posjet Kini bila je 2015. godine Kolinda Grabar-Kitarović i ponovno se mogla čuti želja domaćina da se znatnije pokrenu gospodarski odnosi. Predsjednica se u Kini susrela i sa premijerom Li Keqiangom.

I dok su političari drugih zemalja, pa i oni iz okruženja, otvarali za vrijeme posjete Kini vrata za velike i unosne poslove, hrvatski su ostali samo na zvučnim najavama od kojih na kraju nije bilo ništa. Dolazak kineskog premijera zato je doslovno ”povijesna prigoda” da Andrej Plenković dogovori neke od velikih poslova za koje su Kinezi zainteresirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:32