FORUM INICIJATIVE TRIJU MORA

GRABAR-KITAROVIĆ 'Digitalizacijom se može podići konkurentnost'

 Boris Kovacev / CROPIX

Digitalizacija je najzahvalnije sredstvo pomoću kojeg gospodarstva mogu podići svoju konkurentnost, a time i uspješnost u nastupu na europskom i globalnom tržištu, istaknula je u utorak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na Forumu Inicijative triju mora pod nazivom Ususret digitalnoj budućnosti.

Digitalno gospodarstvo, kako je rekla, danas je jedan od najvećih pokretača gospodarskog razvoja i produktivnosti. Istaknula je i digitalnu pismenost, koja je od presudne važnosti "za aktivno sudjelovanje svakog građanina u sve više povezanom i međuovisnom društvu".

- Voljela bih da ovaj skup posveti posebnu pozornost digitalnoj pismenosti i važnosti podizanja svijesti o potrebi ulaganja u digitalne vještine, pri čemu primarni cilj mora biti osiguravanje jednostavnog i otvorenog pristupa digitalnih platformi svim građanima, uz pretpostavku jednake pokrivenosti brzim internetom svih područja - urbanih i ruralnih - izjavila je.

Navela je i podatak da je prema ovogodišnjem indeksu digitalnog gospodarstva i društva (DESI Indeks) vidljivo kako od devet manje uspješnih država u području digitalizacije, čak njih šest dolazi iz reda država sudionica Inicijative triju mora.

- Smatram kako je to najbolji temelj za današnju diskusiju i prepoznavanje ključnih problema te u konačnici donošenje zaključaka koji će poslužiti kao temelj izgradnje naprednog digitalnog gospodarstva i društva - rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska je prema indeksu DESI, koji je razvila Europska komisija, za 2018. 'skočila' za jedno mjesto u odnosu na 2017., na 22. među 28 članica EU-a.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je kako digitalizacija pridonosi inovativnosti, konkurentnosti, otvaranju novih radnih mjesta. Važno je, kako je rekao, promoviranje istraživačkih projekata jer oni vode do inovacija, a značajan dio njih je upravo u ICT sektoru koji je nositelj digitalne transformacije.

- Proizvodnja postaje pametna, procesi se digitaliziraju kako bi rasla kvaliteta i smanjili se troškovi. Bez digitalizacije naše gospodarstvo neće biti sposobno odgovoriti na izazove tržište - izjavio je Horvat, dodavši kako veliki broj domaćih malih i srednjih poduzetnika tek mora zakoračiti u digitalnu modernizaciju poslovanja pri čemu im od velike pomoći mogu biti EU fondovi.

Predsjednik HGK Luka Barilović istaknuo je kako svaka kompanija koja provodi digitalnu transformaciju poslovanja mora dobro razmisliti što joj to konkretno donosi.

- Poanta digitalizacije nije u pukom prijelazu s analognog na digitalno. Ono što mora biti cilj svakog pokušaja digitalizacije poslovanja jest dodavanje nove vrijednosti - kazao je.

Burlović je istaknuo kako su u HGK prepoznali važnost digitalizacije te svojim članicama, kroz projekt Digitalna komora, nastoje pružiti digitalne alate koji će im olakšati svakodnevni život. Cilj im je, kako je rekao, korak po korak transformirati poslovno okruženje i učiniti ga što pogodnijim za razvoj poduzetničkih ideja.

Inicijativa triju mora obuhvaća 12 država članica EU između Jadrana, Baltika i Crnog mora - Austriju, Bugarsku, Češku, Estoniju, Hrvatsku, Latviju, Litvu, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Glavni cilj Inicijative je boljitak i suradnja država članica kroz realizaciju konkretnih projekata iz različitih područja djelatnosti.

Članice Inicijative pripremile su katalog od 150 projekata u vrijednosti većoj od 45 milijardi eura u području prometne, energetske i digitalne infrastrukture od kojih su se neki već počeli realizirati, a većim dijelom se financiraju iz fondova EU. Najveći dio se odnosi na energetiku i ulaganje u nove transportne objekte, ali je na listi i nekoliko projekata digitalizacije sustava i razvoja tehnologija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:10