PREDSJEDNICA NA HRVATSKOM RADIJU

GRABAR-KITAROVIĆ 'Kritike stanja u državi često se tumače kao kritiziranje Vlade, ali to je zapravo poziv na suradnju. Ja samo sagledavam stanje'

 Davor Pongračić / CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je u utorak, komentirajući za Hrvatski radio svoj odnos s Vladom, da se ponekad u javnosti kritika stanja u državi tumači kao kritika trenutnoj Vladi, ali, rekla je, to nije tako, već se radi o sagledavanju stanja i pozivu na suradnju. "Žalim zbog bilo kakvih teških riječi, mislim da jednostavno komunikacija ne smije biti takva i da moramo svi zadržati ono što treba biti temelj razvoja našeg društva, a to je međusobno poštovanje, uvažavanje i međusobnu suradnju, sinergiju i u konačnici postizanje konsenzusa", kazala je Grabar Kitarović u emisiji "S predsjednicom izvan protokola" Hrvatskog radija.

Napomenula je da se ponekad u javnosti kritika stanja u državi tumači kao kritika trenutnoj Vladi, ali da to nije tako. "Dijelom jesu poruke Vladi, idemo raditi zajedno, ubrzati posao, ubrzati proces donošenja odluka, ali je to zapravo sagledavanje trenutnog stanja", kazala je.

Odbacila je da razmiricama s Vladom želi ojačati svoju političku poziciju, a odbacila je i nagađanja da ima ambicije postati premijerka. Istaknula je da radi u skladu sa svojim predizbornim programom, ukazuje na probleme i brine o stabilnosti državnih institucija i ne razmišlja o sljedećoj kandidaturi za predsjednicu. "Moja dužnost nije brinuti o sljedećim izborima, nego o sljedećim generacijama", naglasila je.

Na kritike mjera demografske politike koje je predstavila u ponedjeljak kazala je da neće ulaziti u njihove razloge, ali da možda nisu svi imali dovoljno vremena da ih pročitaju. "Program nije prepisan ni od koga. Proučila sam sve dosadašnje demografske strategije, ali sam se prije svega oslanjala na praksu modernih država, stručnu literaturu i stručne preoporuke i više od svega na razgovore s ljudima na terenu", istaknula je predsjednica, dodavši da je zadovoljna reakcijom demografa i da su oni spoznali sukus mjera. Kritika je pozitivna i ne treba je se bojati, kazala je.

Rekla je da je Vlada napravila određene pomake, ali da oni nisu dovoljni. "Izgubili smo nažalost tri godine, što zbog mijenjanja vlada, što zbog činjenice da nemamo razvoju strategiju. Nakon ulaska u EU i NATO neću reći da smo se pogubili, ali nismo na vrijeme pripremali postpristupnu strategiju", rekla je predsjednica apostrofirajući nedovoljnu iskorištenost EU fondova i nedovoljno poboljšanje investicijske klime.

Izrazila je nadu da će se u skladu s najavama reforme provesti u ovoj godini i istaknula da će Vladi u tome pružiti apsolutnu potporu. Pritom naglašava da u Vladi vidi partnera, ali da partnere vidi i u ostalim dijelovima društva, oporbi, stručnjacima, akademskoj zajednici, poslovnoj zajednici i svim državljanima Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:49