TURNEJA PO JUŽNOJ AMERICI

GRABAR-KITAROVIĆ SE SUSRELA S PREDSJEDNIKOM ČILEA Gospodarski odnosi su nam skromni, a potencijali neiskorišteni. Moramo ukloniti prepreke za suradnju

 

Ceremonijom svečanog dočeka u Uredu predsjednika Republike Čilea i tête-à-tête susretom s čileanskim predsjednikom Sebastianom Piñerom započeo je drugi dan službenog posjeta Kolinde Grabar-Kitarović Republici Čileu, priopćili su iz Ureda predsjednice.

Nakon tête-à-tête susreta Predsjednice Republike Hrvatske i Predsjednika Republike Čilea, izaslanstva dviju država održala su bilateralni sastanak, a dvoje predsjednika nazočilo je potpisivanju Programa Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Čilea o suradnji u području kulture kojeg su potpisali državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić i ministrica kulture Republike Čilea Alejandra Perez.

Novoimenovanom čileanskom predsjedniku Sebastianu Piñeri, koji je prije pet dana preuzeo predsjedničke dužnosti, predsjednica Grabar-Kitarović čestitala je na ponovnom izboru na dužnost predsjednika Republike Čilea te ga tom prigodom pozvala u uzvratni službeni posjet Republici Hrvatskoj, koji je čileanski Predsjednik prihvatio.

Prilikom razgovora potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi Republike Hrvatske i Republike Čilea, bez otvorenih pitanja, ali s velikim potencijalima. Obostrano je izražena nada kako će posjet hrvatske Predsjednice značajno poboljšati postojeću razinu suradnje i partnerstva Hrvatske i Čilea te omogućiti usredotočenost na proširenje gospodarske suradnje.

Nadalje, govoreći o gospodarskoj suradnji, predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se na održani Čileansko-hrvatski gospodarski forum, na kojem je sudjelovalo hrvatsko gospodarsko izaslanstvo. Gospodarske odnose dviju država ocijenila je skromnima, a potencijale gospodarske suradnje nedostatno iskorištenima. U tom smislu, dvoje predsjednika složilo se kako je na obje države da pruže potporu i uklone moguće prepreke za daljnju suradnju.

Predsjednik Čilea Sebastian Pinera i Kolinda Grabar-Kitarović

Prilikom razgovora s čileanskim Predsjednikom Predsjednica je istaknula kako dvije države povezuje brojna i uspješna hrvatska zajednica u Čileu, dok značajan doprinos čileanskom gospodarstvu daju čileanski poduzetnici hrvatskog porijekla koji predstavljaju veliki potencijal za unapređenje gospodarske suradnje.

U tom kontekstu Predsjednica Grabar-Kitarović navela je ulaganja Lukšić Grupe u hrvatski turistički sektor, a posebno je istaknula vojnu industriju i rudarstvo obzirom da se na čileanskom tržištu već nalaze proizvodi HS produkta, Dok-Inga i Šestan-Buscha. Kao perspektivna područja za međusobna ulaganja Predsjednica je navela brodogradnju, turizam, pomorske luke Rijeku i Ploče te robnu razmjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:10