POSJET NJEMAČKOJ

GRABAR-KITAROVIĆ U MAINZU DIJELILA POVELJE Uručila ih tamošnjim hrvatskim udrugama: 'Prevladali smo jaz između iseljeničke i domovinske Hrvatske'

 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je na kraju svog radnog posjeta Njemačkoj u ponedjeljak u Mainzu hrvatskim udrugama povelje Republike Hrvatske te se susrela s hrvatskim i njemačkim poduzetnicima, a na kraju se zahvalila iseljenicima na podršci tijekom mandata.

"Dodjelom ovih priznanja na simbolični način želim zaokružiti svoj predsjednički mandat u kojem sam osobitu pozornost posvetila iseljenoj Hrvatskoj, Hrvatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su svoj zavičaj zamijenili životom izvan domovine", rekla je Grabar-Kitarović nakon uručenja povelja RH.

Povelje su dodijeljene za "domoljublje, dugogodišnji volonterski rad na očuvanju hrvatske kulture, jezika, običaja te za promociju i ugled Republike Hrvatske i njezine suradnje sa Saveznom Republikom Njemačkom" hrvatskim kulturnim i zavičajnim klubovima i udrugama iz Njemačke.

Hrvatska predsjednica je istaknula kako od početka mandata inzistira na obnovi, do tada zapuštenih, odnosa s iseljeništvom.

„Premda nas još mnoge zapreke muče na tom putu, upravo zahvaljujući naporima vaših zajednica i udruga, proteklih godina svjedočimo i povratničkim postignućima, ali i gospodarskim i društvenim vezama kojima smo prevladali jaz između iseljeničke i domovinske Hrvatske“, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je posjet Njemačkoj završila susretima s njemačkim i hrvatskim poduzetnicima u Mainzu.

Tijekom dana predsjednica RH je otvorila Hrvatski gospodarski dan upriličen prigodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u sklopu kojeg je bio održan i Njemačko-hrvatski gospodarski forum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:39