ZLATNI KVADRATI

Grad Split počeo otkupljivati vrijedna zemljišta u 'elitnom kvartu': širi se Put Žnjana, Kerumovu sinu na račun će 'sjesti' čak 840.000 kuna!

 
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Gradski oci pokreću dugo najavljivano osuvremenjivanje dijela Puta Žnjana, ulice ili, bolje rečeno, asfaltiranog nekadašnjeg puta kroz Splitsko polje koji vijuga među novopečenim betonskim vilama i zdanjima raznih "stilova", piše Slobodna Dalmacija.

(Su)vlasnici 22 parcele na dvjestotinjak metara dugom potezu od raskrižja s Velebitskom ulicom prema istoku ovih dana mogu se javiti u Banovinu kako bi se dogovorili s Gradom oko otkupljivanja njihovih nekretnina po osnovnoj cijeni od 4177,74 kune po četvornome metru, što u aktualnoj protuvrijednosti iznosi oko 557 eura po kvadratu, ali moguće je dobiti dodatke na građevinske poboljšice i uništene poljoprivredne kulture.

Iako ukupni obuhvat preuzimanja čestica iznosi 1003 četvorna metra, za što bi se vlasnicima trebalo isplatiti najmanje 4,13 milijuna kuna, u pravilu je riječ o zemljištima pojedinačne površine od 50-ak kvadrata, i to uglavnom o dijelovima postojećih dvorišta, ali tu su i tri čestice veće od 100 četvornih metara.

Zanimljiviji dio priče svakako je činjenica da postupak otkupljivanja zemljišta na trasi izgradnje "modernog" Puta Žnjana, slučajno ili ne, obuhvaća i parcele na kojima su kao vlasnici upisani Grad Split, trogirski poduzetnik Edvard Ugrina, široj javnosti poznat vlasnik propalog kluba "Imperium" u zgradi lučkog terminala, i – Joško Kerum, najstariji sin Željka Keruma, bivšeg poteštata i aktualnog HGS-ova čelnika. Štoviše, Kerum mlađi drži najveći dio terena, površine 204 kvadrata, odnosno nešto malo više od petine ukupne zone, Ugrina osobno i posredstvom svoje tvrtke "Lucis" ima "okruglih" 200 četvornih metara na tri zemljišta, a 61 kvadrat posjeduju Ivanka i Marko Obad iz poznate liječničke obitelji bliske HGS-u.

Prema službeno objavljenoj cijeni koja je donesena na temelju nalaza građevinskog vještaka, sinu bivšega gradonačelnika trebalo bi pripasti oko 840.000 kuna, ili nešto više od 110.000 eura, gotovo identični iznosi trebali bi "sjesti" na račune poduzetnika Ugrine i njegove tvrtke, Obadovi će utržiti oko 250.000 kuna, a gradska uprava bi sama od sebe otkupila teren vrijedan gotovo 205.000 kuna. Ako se aktualni vlasnici parcela koji imaju uredne "papire" suglase s ponudom iz Banovine, dogovoreni iznosi bili bi im isplaćeni u roku od dva mjeseca nakon sklapanja ugovora, kako je to navedeno u pripadajućoj dokumentaciji.

Na početak osuvremenjivanja Puta Žnjana građani čekaju već godinama, još prije tri ljeta tadašnji predstavnici Grada za naš list su izjavljivali kako izgradnja ulice i kanalizacijskog sustava "samo što nije krenula", ali dalje od obećanja očito se nije pomaknulo. Kvart koji se u medijima često "krsti" kao elitni, još uvijek je infrastrukturno u prvoj polovini 20. stoljeća, kada su splitski težaci na tom dijelu imali svoja plodna polja i vinograde.

Jesu li spomenuta imena vlasnika dijela parcela i vrlo solidni ponuđeni iznosi za otkup kvadrata ubrzali cijeli projekt, odnosno uređenje najzapadnijeg dijela ulice, nije službeno poznato, ali poznavajući odnose i načine funkcioniranja pojedinih segmenata lokalne vlasti, najnoviji potez Banovine sve je samo nije slučajan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:35