UOČI SEZONE GRIJANJA

GRAĐANI NA METI LAŽNIH DIMNJAČARA Za minutu pregledao bojler i naplatio 250 kuna

 Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Uvijek sam se smijala nasamarenim penzićima, a sad sam i ja jedna od njih - započela je 67-godišnja Erika Dražić iz Samobora svoju priču, pomalo se srameći. Prije nekoliko dana u dvorište im je ušetao navodni dimnjačar tvrtke Dimnjak-plin j.d.o.o. i odmah zatražio da ga puste u podrum. Tamo je otvorio i zatvorio vratašca na bojleru te onda rekao da je napravio atest, odnosno da je prekontrolirao ispravnost dimnjaka i napravio stručni nalaz, a za taj ekspresni pregled ispisao im je račun u iznosu od 250 kuna. Gospođa Dražić kaže da joj je tada sve postalo sumnjivo.

- U podrumu je bio minutu - što onda može koštati 250 kn - prepričava gospođa Erika, još u nevjerici. Kaže da navodni dimnjačar nije imao odoru ni alate, nego obične hlače i majicu te fascikl u ruci. U pokušaju da ga se riješi, gospođa Erika mu je rekla da nema novca, a isto je sugerirala i unucima koji su bili s njom, no dimnjačar im je rekao da će doći neki drugi dan.

Servisiranje

- Taman je odlazio i k’o za peh, sreo mog supruga koji se baš uparkirao u dvorište - i od njega je pokupio pare - objašnjava gospođa Erika.

- Nisam imao točno 250 kuna, pa sam mu dao 230, no on je rekao da mu je i to dovoljno. Vidio sam Erikin potpis i ništa nisam posumnjao, još sam joj slavodobitno pokazao račun da vidi da sam platio - pojašnjava Erikin 72-godišnji suprug Zlatko. Dodaje da su nasjeli na lažnog dimnjačara, a da čak ni nemaju pravi dimnjak. Objasnio je da imaju plinski bojler i fasadni dimnjak, za koji jednom u dvije godine pozovu plinskog servisera iz Zagreba. Na kontakte tvrtke Dimnjak-plin j.d.o.o. nitko se ne javlja, a na istoj lokaciji - Barčev trg 14 - prema bazi poslovnih podataka postojalo je više subjekata koji su pružali dimnjačarske usluge.

Zarada

- Već 20-ak godina ista lopovska ekipa ordinira po našim područjima i nitko ništa ne poduzima - kaže predsjednik Hrvatske dimnjačarske udruge Zdravko Šenjug. Rješavaju se prekršaja tako što brzopotezno otvaraju i zatvaraju obrte ili jednostavna društva s ograničenom odgovornošću za sitnu novčanu naknadu. Lažni dimnjačari poput Dimnjak-plina nemaju koncesiju za dimnjačarske usluge, koje često naplaćuju i do deset puta više.

Dimnjačari s kojima smo razgovarali navode da tako mogu zaraditi od dvije do deset tisuća kuna po danu, a svi se slažu da su Dražićevi jeftino prošli jer pravi atest stoji oko 620 kn, kod lažnih dimnjačara često i iznad tisuću. Upitali smo ih kako razlikovati lažne od pravih dimnjačara.

- Svaki pravi dimnjačar mora imati iskaznicu s fotografijom i pečatom koji izdaje Grad, a ako građani posumnjaju, trebali bi odmah nazvati tvrtku i pitati radi li taj čovjek tamo - zaključak je dimnjačara Mladena Mustača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:58