TAJNI POSJET

GRADI SE DRUGI NAJVEĆI MEĐUNARODNI AERODROM U HRVATSKOJ Strani investitori odabrali lokaciju

Ilustracija
 HANZA MEDIA

Prije nekoliko mjeseci Vrgorac je u tajnosti posjetila skupina investitora koji predstavljaju grupu stranih ulagača s područja Europe i šire. Istina je da su na području od Dubrovnika do Splita tražili odgovarajuće mikrolokacije za gradnju međunarodne zračne luke.

Paralelno su i provjeravali prostorne planove gradova i općina kako bi znali je li na nekom području moguće realizirati planiranu investiciju, koja bi bila veća od splitske i dubrovačke zračne luke. I odgovarajuću su lokaciju pronašli prilikom vožnje autocestom, i to na području Vrgoračke krajine. Točnije, radi se o zemlji na potezu od sela Dragljani, Kozica pa sve do Rašćana.

Smjestila se južno od autoceste i kraja Parka prirode Biokovo, a njena velika prednost jest što se radi o kotlini koja je već sada po ravnini i preglednosti terena pogodna za ovaj projekt.

Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Na fotografiji: Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca


- Investitori su tražili plato koji bi imao minimalno tri kilometra ravne površine za sletnu pistu. S obzirom na blizinu Makarskog primorja, autocestu A1, dva izlaza s autoceste, međunarodne granične prijelaze, čvora A1 i koridora 5C, te spojnu cestu Ravča - Drvenik, Vrgorac smo im predstavili kao jedno od najznačajnijih čvorišta u ovom dijelu Dalmacije. A kako je krajem 2016. godine cesta Ravča - Drvenik dobila lokacijsku dozvolu, projekt gradnje aerodroma je tada ulagačima postao još zanimljiviji - otkriva Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca kojemu su strani investitori prije nekoliko mjeseci pokucali na vrata.

Već tijekom njihova prvog posjeta zajedno su otišli do lokacije, a nakon samo deset dana investitori su ponovno došli izvidjeti teren, ovaj put s pojačanjem - ekipom geodeta. Geodeti su pročešljali teren, a vrijeme nisu gubili pa su u vrgoračkom uredu katastra odmah provjerili i imovinsko-pravno stanje tog područja, za koje Pranić tvrdi da je u potpunosti državno vlasništvo.

A da su investitori ozbiljno zainteresirani, dokazuje i treći dolazak u Vrgorac. - Imali su bespilotne letjelice kojima su snimili cijelu lokaciju - kaže Pranić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:52