ODGOĐEN MEGA LNG

Gradimo mini terminal jer su Talijani bili brži

Plinacro nudi brže i jeftinije rješenje mini terminala na Omišlju, vrijedno 50 milijuna eura
 Tea Cimaš/CROPIX

RIJEKA - Budući da je projekt velikoga LNG terminala s međunarodnim investitorima do daljnjeg konzerviran, slažem se da treba osmisliti druge načine da se taj važan projekt aktualizira - komentirao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina najavu ministra gospodarstva Đure Popijača o gradnji plinskog terminala manjeg kapaciteta ispred Omišlja.

Župan je rekao da je upoznat s planom Plinacroa da sagradi postrojenje za prihvat brodova s tekućim plinom odakle bi se odmah slao dalje plinovodima prema potrošačima. Gradnja malog plutajućeg terminala predviđena je petogodišnjim investicijskim planom Plinacroa koji je očito razradio i vlastiti alternativni plan.

Vlasnički udio

Riječ je o investiciji od 50 milijuna eura, što je pet posto cijene projekta velikog LNG-a koji je zamrznut do 2014. jer su osnivači - europske energetske kompanije E.ON, OMV i Total Geoplin - izgubile strpljenje čekajući konačni dogovor o početku gradnje svoga milijardu eura vrijednog projekta.

Hrvatska je u tom projektu trebala sudjelovati s 25 posto, a toliki bi imala i vlasnički udio u samom terminalu. No, dok smo se mi premišljali, Talijani su ispred Trsta odlučili graditi sličan terminal.

Dva terminala previše

Ta činjenica mijenja poziciju hrvatskog projekta jer je jasno da dva velika terminala za isto tržište jednostavno nisu potrebna. U tim okolnostima plan Plinacroa definitivno prolazi. Njihov terminal imao bi kapacitet 6 milijardi kubika godišnje, što je dvostruka godišnja potrošnja Hrvatske.

Zovu Vladu da im izda dozvole

Plinacro uskoro namjerava za investiciju potražiti partnere, ali konkretno koje, zasad ne žele otkriti. Očito u vodstvu Županije, na čijem bi se terenu sve trebalo i graditi, imaju iskrenu podršku. Komadina ističe da ne uvjetuju ni lokaciju, točnije da je jednako prihvatljivo ako to bude prostor u sklopu Dine ili Janafa. Župan Komadina poziva Vladu da zatraži izdavanje lokacijske dozvole i potom na natječaju pronađe partnere za projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:01