INVESTICIJA VRIJEDNA 236 MILIJUNA EURA

Gradnja terminala na Plesu počinje u rujnu: Novi zagrebački aerodrom bit će gotov 2016.

ZAGREB - Početak građevinskih radova na izgradnji novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb (ZLZ) planiran je za rujan ove godine, a završetak radova očekuje se u travnju 2016., izvijestili su na današnjoj javnoj prezentaciji izgradnje novog terminala predstavnici koncesionara - francuskog ZAIC-a, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i izvođača radova, građevinske tvrtke Viadukt.

Novi terminal predviđen je s ukupnom površinom od 65 tisuća četvornih metara i kapacitetom od pet milijuna putnika godišnje. Projekt uključuje i izgradnju nove stajanke za zrakoplove i parkirališta za vozila ukupne površine 250 tisuća četvornih metara.

Financijska konstrukcija je pred zatvaranjem, a završni pregovori, finalizacija i potpisivanje ugovora o kreditima te dovršenje glavnog projekta i podnošenje zahtjeva za građevinsku dozvolu planirani su za travanj, rekao je u ime koncesionara direktor razvoja tvrtke Bouygues Batiment International Christophe Petit.

Neposredno nakon potpisivanja, ZAIC bi trebao preuzeti ZLZ, kaže Petit, a prvu ratu koncesijske naknade od dva milijuna eura uplatit će na dan zaključivanja financijske konstrukcije. Sljedeće godine opet će uplatiti jednak iznos, a potom tijekom razdoblja koncesije postotak ukupnog prometa, uvećan za dio koji se obračunava prema broju putnika. To je jako puno novca za hrvatsku Vladu jer se uz rast broja putnika, očekuje i rast komercijalnog prometa, primjerice od dućana, restorana i oglašavanja, kaže Petit.

Kako je rekao, za izgradnju novog terminala dosad su osigurani zajmovi Unicredit Grupe/Zagrebačke banke i Erste Banke od po 65 milijuna eura te Europske investicijske banke (EIB) od 120 milijuna eura.

Projektni direktor Aeroporta de Paris Arnaud Sabatier izvijestio je o koncesijskoj strukturi u kojoj su ulagači u equity uz tu tvrtku još tvrtke TAV i Bouygues Batiment International, koje skupa drže 65 posto udjela u konzorciju, međunarodna financijska korporacija IFC koja je dio Svjetske banke ima 20 posto, Croatia osiguranje 10 posto i Viadukt pet posto.

ZAIC je, kaže Sabatier, u projekt ZLZ-a zajedno s tvrtkom Međunarodna zračna luka Zagreb, koju je osnovao u Hrvatskoj, već uložio 4 milijuna eura, a k tome su tijekom natječajne faze i kod potpisivanja koncesijskog ugovora tvrtke Bouygues Batiment International i Aeroports de Paris-Management, koje su osnivači ZAIC-a, Vladi položile jamstva od 75,8 milijuna eura kao i izvedbeno jamstvo od 20 milijuna eura.

Francuzi naglašavaju da će preuzeti cjelokupno osoblje Zračne luke Zagreb, uključujući i dvije tvrtke kćeri i da će tim zaposlenicima u skladu s dogovorom s Vladom jamčiti iste uvjete rada kao i do sada najmanje sljedećih pet godina.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kazao je da će ukupna privatna investicija u ZLZ iznositi 236 milijuna eura čime će se osigurati mogućnost da zagrebački aerodrom poveća broj putnika i postane jedno od regionalnih čvorišta u zračnom prijevozu. Hajdaš Dončić smatra kako uspješna provedba tog projekta dokazuje da je Hrvatska sigurna za investitore koji uz odgovoran pristup državnih institucija mogu u razumnom vremenu ostvariti svoje poduzetničke nakane.

Upitan je li Vlada povezana s kreditnim aranžmanom EIB-a, rekao je da država nije dala jamstva za taj kredit koji je isključivo dio odnosa koncesionara i te banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:08