NOVI PROJEKT

'Gradonačelnici neće moći reći da samo oni znaju što žele građani'

Nakon uspjeha stranice gradonacelnik.hr Vanja Sertić i njegov tim pokreću tri nova projekta, koja uključuju i novi portal zupan.hr
Vanja Sertić
 Damir Krajač / CROPIX

Uspješni projekt gradonačelnik.hr, koji je pokrenuo Vanja Sertić, izići će uskoro s tri nova projekta - specijaliziranom aplikacijom za izravnu komunikaciju lokalne samouprave i građana, portalom župan.hr i savjetovanjem za gradove o financiranju iz projekata EU.

- Specijaliziranom aplikacijom građani će moći u realnom vremenu reći svoje mišljenje o pitanjima koja se tiču lokalne uprave, odnosno gradonačelnici će moći dobiti mišljenje građana o određenim pitanjima ili gradskim projektima - otkrio nam je Sertić.

Direktna demokracija

Radi se o svojevrsnoj direktnoj demokraciji i obliku istraživanja tržišta. Predstavnici lokalne uprave moći će postaviti pitanja izravno svojim biračima. Primjerice, kaže Sertić, zamislite kako bi se jednostavno riješilo pitanje parka na zagrebačkoj Savici da gradska uprava može u kratkom vremenu dobiti mišljenje građana.

- Svaka lokalna uprava trebala bi raditi u interesu građana i slušati što građani misle i govore, a ne samo da budu izabrani i da rade po svoma. I to je nešto novo što mislim da će promijeniti puno stvari - rekao je Sertić. Osim ove ideje, Sertić će pokrenuti i portal župan.hr u kojem će objediniti 22 županije i pričati o radu županija po modelu gradonačelnik.hr.

- Godinama slušamo i čitamo o ‘lokalnim šerifima’ i ‘uhljebima’, njihovim automobilima i sudskim sporovima, a upravo na lokalnoj razini ima najviše uspješnih priča. Kako se obično piše samo o negativnim stvarima, htjeli smo promijeniti filozofiju priče i uspjeli smo u tome. Uvijek naglasimo najpozitivnije priče, a onima koji trebaju nešto izmijeniti, samo njima kažemo što da naprave ovisno o određenoj stavci i dajemo im konzultacije - istaknuo je Sertić i dodao da će usporedbe najuspješnijih županija napraviti i na regionalnoj razini.

Novac iz EU

Kako bi gradovi što bolje iskoristili europski novac, ponudit će im i savjetodavne usluge. Prema njihovoj nedavnoj analizi, više od polovice gradova u ovom razdoblju uopće nije koristilo EU fondove, što nastoje promijeniti za iduće četiri godine.

- Mislim da nam sad kreće pravi boom EU financiranih projekata na lokalnoj razini. Stoga se i mi planiramo više okrenuti u tom smjeru te gradovima ponuditi stručnu podršku i pomoć kako bi bili što uspješniji u apsorpciji novca koji im se nudi - dodao je Sertić.

- Mi samo želimo pomoći u razvoju i napraviti pozitivno natjecanje kakvo je u normalno biznisu, a tako smo napravili i između gradonačelnika po određenim kategorijama - zaključio je Sertić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:50