MARKO JELIĆ

GRADONAČELNIK KNINA UOČI PROSLAVE 'Trebamo se pokloniti svim ljudima koji su stradali. U Oluji nije poražen srpski narod nego zločinačka politika'

Marko Jelić
 Nikolina Vukovic Stipanicev / HANZA MEDIA

Povodom 23. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Oluja", gradonačelnik Knina Marko Jelić rekao je za N1 televiziju da taj grad živi i kada nije proslava "Oluje" te da Knin ima sve što treba, a da probleme grada pokušavaju riješiti.

"Od desetak točaka programa pomoći Vlade Republike Hrvatske koji je dogovoren prošle godine, jedna trećina je ili ostvarena ili je pred samim završetkom. O drugoj trećini razgovaramo, a jednu trećinu zbog realnih razloga nismo riješili", rekao je Jelić.

Gradonačelnik Knina je rekao da se trenutno rješavaju problemi vezani uz zemljišne knjige te da grad ima gotove planove za vojarnu Krka. "To je najvažnija stvar je bi omogućilo građanima da se zaposle. Broj turista koji dolaze u (Nacionalni park) Krku je 1,3 milijuna, s tim da u Knin ne dođe ni desetak tisuća, to je besmisleno", obrazložio je.

Jelić je rekao da su demografski problemi s kojima se Knin suočava dramatični. "Od 2011. do 2016. odselile su se 4.403 osobe. Za 2017. godinu nemamo detaljne podatke. To su mahom mladi ljudi koji su radno i reproduktivno sposobni. Nastojimo to riješiti mjerama koje može grad riješiti. Pokušavamo i stabilizirati gospodarstvo kroz poslovne zone i oslobađanje od poreza", dodao je gradonačelnik Knina.

Prema Jelićevim najavama, ovogodišnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti neće se u mnogočemu razlikovati od prethodnih, a na koncertu koji će se održati u nedjelju navečer nastupit će Miroslav Škoro i Lidija Bačić. "Nastojimo izabrati izvođača koji je tematikom vezan uz ono što je proslava. Škoro je i hrvatski branitelj i ima domoljubne pjesme koje su nam svima draga, a Bačić je zanimljiva mlađoj publici."

Gradonačelnik je istaknuo da će na proslavu doći i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić te da će se u sklopu slavlja reprezentaciji i Daliću pokloniti zastavu slobode.

Jelić je rekao da od govora koji će se ove godine ponovno održati na Trgu Ante Starčevića ne očekuje nikakve spektakularne događaje. "Ova je proslava najveći državni praznik i mislim da se trebamo ponašati dostojanstveno i časno. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali nije u redu pokvariti proslavu drugima. Političari su tu da otrpe ako treba ili da odgovore na primjeren način. Ali mislim da neće ništa umanjiti proslavu", dodao je.

Podsjećamo, gradonačelnik Jelić prošle je godine pozvao građane srpske nacionalnosti da se vrate i kako je rekao za N1, neki sugrađani su se javili. "Oni bi obnavljali kuće jer često dolaze, Knin nije daleko od mora. Treba još na tome raditi, vrata su otvorena i oni trebaju odlučiti što žele", rekao je.

"Trebamo se pokloniti svim ljudima koji su stradali. Čak i onima koji su imali ideološku pozadinu jer i za njima netko plače. Mi smo kršćani. Mi smo pobjednici, pobjednik nosi najveću odgovornost. Nije poražen srpski narod nego zločinačka politika koja je taj narod dovela u situaciju u kojoj je danas. Kad realno pogledate, oni su najveći gubitnici i u ovim događanjima. Mi smo napravili velik iskorak kao zemlja, kod nas je normalno da se poklanja civilnim žrtvama."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:49