ULAGANJA IDU U SPORTSKE DVORANE

Gradonačelnik Pirak: sreća je što se strop učionice urušio dok nije bilo djece u školi

Ilustracija
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

BJELOVAR - Čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak istaknuo je kako se ne smatra odgovornim za urušavanje stropa u učionici kemije u tamošnjoj Osnovnoj školi ocjenivši kako je velika sreća što se izgred dogodio dok djece nije bilo u školi jer bi u protivnom netko vjerojatno poginuo.

„U osnovnu školu u Čazmi, baš kao i mnogih mojih sugrađana, idu i moja djeca, tako da ovaj slučaj uzimam više nego ozbiljno“, istaknuo je u priopćenju gradonačelnik Pirak. Podsjetio je da Grad Čazma već nekoliko godina neuspješno pokušava preuzeti upravljanje nad Osnovnom školom Čazma od Bjelovarsko – bilogorske županije (BBŽ).

Županija dio sredstava namijenjenih čazmanskoj osnovnoj školi, ustvrdio je, usmjerava na otplatu kredita za sportske dvorane izgrađene u drugim mjestima, zbog čega se u našu školu ne ulaže. "Rezultat je, na žalost, svima vidljiv", istaknuo je dodavši kako djelomično razumijem financijske poteškoće županije te dodao da nikako ne može shvatiti, zašto ih onda barem ne uključe u financiranje preko programa resornih ministarstava ili europskih natječaja.

Čazmansko Gradsko vijeće ponovilo je zahtjev za preuzimanjem škole od BBŽ-a, koji je ponovno upućen Županijskoj skupštini, napomenuo je gradonačelnik dodavši kako je zahtjev poduprlo Vijeće učitelja, Školski odbor te svi građani putem svojih predstavnika u Gradskom vijeću.

Pirak je izrazio uvjerenost da će županija konačno udovoljiti zahtjevu građana grada Čazme i prepustiti im upravljanje nad osnovnom školom, upravo onako kako je to učinila u slučaju Grada Bjelovara. "Mi ćemo o svojoj djeci brinuti puno bolje, a županija će imati jednu brigu manje“, poručio je Pirak.

Na internetskom portalu bjelovar.live u utorak je objavljena vijest da je u osnovnoj školi u Čazmi došlo do urušavanja stropa u učionici za kemiju. Objavljeno je i kako je župan Damir Bajs u ime osnivača, Bjelovarsko-bilogorske županije, poduzeo sve što je potrebno kako bi se zajamčila sigurnost učenika i sanirala šteta. Napravljene su procjene stanja i zatražen novi izračun statike.

V.d. ravnateljica osnovne škole Gordana Jančić istaknula je kako je o nemilom događaju odmah obavijestîla Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Bjelovarsko-bilogorske županije. Istoga dana u školu su, kako je navela, po nalogu osnivača došli su stručnjaci iz tvrtke Prostor Eko te pregledali postojeću dokumentaciju i vizualno stanje konstrukcije.

Naglasila je kako je njihov nalaz utvrdio da sigurnost učenika i nastavnika nije ugrožena te da ni na koji način nije ugrožena nosivost same konstrukcije školske zgrade. Osnovna škola Čazma provesti će sve preporuke predviđene nalazom tvrtke 'Prostor Eko. Dodala je kako se ovih dana kreće u radove koji podrazumijevaju sanaciju štete te da će u roku od desetak dana učionice će biti obnovljene i spremne za nastavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:07