IMAO OLAKOTNE OKOLNOSTI

GRADONAČELNIK TURISTIČKE PERJANICE KVARNERA OSUĐEN NA PET MJESECI ZATVORA Kazna mu je preinačena u uvjetnu, evo za što ga se tereti

 CROPIX

Na uvjetnu zatvorsku kaznu osuđen je gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina. Pet mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, izrečeno mu je zbog prve optužnice USKOK-a, koja ga je teretila za 'zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti' da je pogodovao svojoj tvrtki u kojoj je ostao prikriveni vlasnik i nakon što je postao gradonačelnik, piše Novi list.

Oslobođen je optužbe za drugo kazneno djelo, iz optužnice koja ga je teretila za 'sprječavanje dokazivanja', da je, pojednostavljeno rečeno, pokušao utjecati na jednog svjedoka iz prvog postupka kako bi promijenio svoj iskaz.

Bit je to presude koju je jučer objavilo vijeće riječkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Saše Cvijetića. Presuda nije pravomoćna, pravo žalbe imaju i USKOK i crikvenički gradonačelnik.

Obrazlažući donesenu presudu, sudac Saša Cvijetić je napomenuo da je analizom svih dokaza sudsko vijeće zaključilo da je u prvom slučaju nedvojbeno dokazano ono što se navodi u optužnici USKOK-a. A ona je Rukavinu teretila da je u namjeri pogodovanja tvrtki Sando, u kojoj je bio osnivač i odgovorna osoba, nakon izbora na dužnost gradonačelnika formalno u lipnju 2009. godine prenio vlasništvo na drugu osobu, bez stvarne isplate vrijednosti poslovnih udjela, zadržavši pritom upravljačka prava.

Sudsko vijeće je zaključilo da je prebacivanje vlasništva na drugu osobu bilo samo fiktivno, formalne naravi, da je stvarni vlasnik i dalje bio Damir Rukavina, a da je iza svega bio cilj da ta tvrtka i dalje održi poslovni odnos s Gradom. Sud je Rukavini odmjerio blagu kaznu, uzevši mu kao olakotnu okolnost dosadašnju neosuđivanost, a uvažena je i činjenica da je sa slučajem povezana tvrtka koja je inače uspješno poslovala i funkcionirala, bez obzira tko joj je bio vlasnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:32