IMOVINA

GRADSKI STAN PRODAN BIVŠEM KONZULU Ponudio tisuću kuna više od cijene iz Bandićeva natječaja

Riječ je o trosobnom stanu od 82 četvorna metra koji Grubišić koristi 20-ak godina
 CROPIX

Ćiro Grubišić, bivši hrvatski konzul u Mostaru u razdoblju od 1993. do 2000. godine, uskoro bi trebao postati vlasnik stana na Maksimirskoj cesti koji je u vlasništvu Grada Zagreba. Radi se o trosobnom stanu neto površine od 82 četvorna metra na četvrtom katu zgrade, a Grubišić će ga platiti 822.000 kuna, odnosno oko 1350 eura po kvadratu.

U tom stanu, koji je u vlasništvu Grada, Grubišić boravi 20-ak godina, a mediji su još početkom dvijetisućitih pisali o tome kako će ga iz te nekretnine iseliti gradske vlasti.

Osim toga, ime ovog bivšeg konzula još i danas se može pronaći na službenim stranicama Grada Zagreba među imenima korisnika gradskih stanova “bez valjane pravne osnove”.

Kako je onda Grubišić došao do gradskog stana?

Javnim natječajem.

Naime, Grad Zagreb je 3. rujna 2018. objavio natječaj kojim se prodaje stan na Maksimirskoj za početnu kupoprodajnu cijenu od 821.000 kuna. Nakon mjesec dana, 10. listopada, povjerenstvo za prodaju stanova u vlasništvu Grada, kako stoji na službenim stranicama Grada, otvorilo je pristigle ponude i ustanovilo da je jedini ponuditelj za kupnju tog stana Ćiro Grubišić. Takvu odluku povjerenstva 11. siječnja potvrdio je gradonačelnik Milan Bandić. Komentar od Grubišića nismo mogli dobiti jer je na liječenju.

Grubišića se prije desetak godina spominjalo u medijima zbog sudskih sporova koji su se vodili protiv njega, a bili su vezani uz nezakonito podizanje gotovo pola milijuna njemačkih maraka kredita dok je još bio konzul u Mostaru. Na suđenjima se tada govorilo, pisali su mediji, da je dio novca dao službenicama konzulata za kupnju stanova u Zagrebu, zatim Zajednici prognanih, iseljenih i raseljenih Hrvata, kao i franjevcu koji je bio predstavnik Provincijalata Hercegovačko-franjevačke provincije.

Grubišić se tada na sudu branio tvrdeći da je sve bilo u dogovoru s predsjednikom Franjom Tuđmanom i tadašnjim ministrom obrane Gojkom Šuškom, a tužiteljstvo je navelo kako za podizanje tog kredita nije imao dozvolu Ministarstva vanjskih poslova.

Osim toga, o Grubišiću se pisalo i prije 15-ak godina, kada je javnost saznala da je iz tog konzulata 1999. nestalo 930 putovnica. To je priopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova 2003., a iz MUP-a je iste godine potvrđeno da su serijski brojevi jedne od putovnica iz “nestalog kontingenta konzulata u Mostaru” odgovarali serijskim brojevima putovnica Milorada Lukovića koji je osuđen za sudjelovanje u ubojstvu srpskog premijera Zorana Đinđića.

Demantirao tvrdnje Sam Grubišić je 2005. u Slobodnoj Dalmaciji odbacio tvrdnje da su putovnice nestale u konzulatu u Mostaru. Naveo je da je njegov konzulat primio 930 putovnica manje nego što je stajalo u otpremnici, da su se nestale putovnice zadržale u MUP-u u Zagrebu te da je to ministarstvo “odgovorno za izdavanje svake putovnice”.

Vlasnice gradskih stanova, kako je nedavno pisao Jutarnji list, uskoro bi trebale postati i proslavljenja hrvatska atletičarka Sandra Perković i hrvatska karate reprezentativka Ana-Marija Bujas Čelan, koje su članice Bandićeve stranke. Perković je stan od stotinjak kvadrata na zagrebačkom Jarunu kupila na javnom natječaju za 1,38 milijuna kuna dok je Bujas Čelan predala zahtjev za kupnju stana u Augustinčićevoj ulici od 35 kvadrata koji je procjenjen po 1490 eura po kvadratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 13:37