ŠOK U VINKOVCIMA

GRAMZIVOST KAKVE NEMA Vijećnici radili ukupno 147 sekundi i za taj su si posao plaće uvećali tri puta

Emica Elvedji/Cropix

Kritizirali su reforme Vlade koja bi smanjila proračun na istoj sjednici na kojoj su podigli plaće

Odlukom Gradskog vijeća Vinkovaca potpredsjednicima ovog predstavničkog tijela Davorinu Pezeroviću (nezavisni) i Goranu Čordašiću (HSS) iznos vijećničke naknade povišen je sa 1.600 kn neto na 2.900 kn neto.

Političko licemjerje

Nakon poreza i doprinosa stvarni trošak ove odluke građane Vinkovaca stajat će oko 5.200 kuna mjesečno po potpredsjedniku ili 87 tisuća kuna više na godinu. Naime, vinkovačka koalicijska vlast predvođena HDZ-om odlučila je svojim koalicijskim partnerima na dužnostima potpredsjednika povisiti iznose naknada.

- Osobito je politički licemjerno što se na početku sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik dr. Mladen Karlić kritički osvrnuo na učinke mini-porezne reforme koju planira provesti aktualna Vlada, nazivajući to populističkim mjerama, koje će smanjiti prihode gradskog proračuna i time sredstva za socijalne programe u Gradu Vinkovcima.

Proračunski novac

Spomenuti potpredsjednici su na do sada održanih 13 sjednica Gradskog vijeća, koje traju više od 4 sata, u političkim raspravama sudjelovali s 147 sekundi. Vjerojatni razlog povećanja naknada leži u uzdrmanim odnosima HDZ-a i koalicijskih partnera, te HDZ proračunskim novcima vjerojatno kupuje političku lojalnost - rekao je oporbeni vijećnik i saborski zastupnik SDP-a Damir Rimac.

Veći obim posla

Prozvani gradonačelnik Karlić, Rimčev je istup nazvao ’lažnim, neistinitim i preuveličanim’, kazavši kako će potpredsjednici ubuduće primati oko 2.900 kuna naknade, a da je odluka donesena ‘zbog njihovog aktivnijeg uključenja u pripremu sjednica te posljedično povećanog obima posla.’ Pezerović je istaknuo kako on nije ništa tražio. - To je odluka Vijeća, a ne znam što to znači neprimjereno. Ako ćemo tako gledati, onda ima puno toga neprimjerenog. - rekao je Pezerović.

Izdvajamo