BENEFICIJE

Grbin: Čačić zbog prebivališta u Zagrebu ne bi smio dobiti 2500 kn za najam stana

 EPH

Radimir Čačić, predsjednik i jedini zastupnik Narodne stranke-Reformisti, vjerojatno će ostati bez 2.500 kuna, za iznajmljivanje stana u Zagrebu. Bizarna situacija po kojoj bi jedan od najbogatijih hrvatskih državljana imao pravo na plaćeni stan, kulminirala je nakon što je netko pogledao njegovu staru imovinsku karticu u kojoj piše da je Čačić vlasnik zagrebačkog stana od 41 kvadrata.

Unatoč tome, on se želio iznajmiti stan, čije iznajmljivanje i režije plaća država, točnije, porezni obveznici. Prema Odluci o smještaju zastupnika, pravo na maksimalno 2500 kn naknade za najam stana i 500 kuna za režije imaju svi s prebivalištem udaljenim najmanje 50 kilometara od Zagreba. U dokumentu se ne navodi što s dužnosnicima koji imaj stan u Zagrebu, poput Čačića, tako da je on odlučio iskoristiti formalnopravni podatak kako je Varaždin 75 kilometara daleko od glavnog grada.

Prema mišljenju Peđe Grbina, zastupnika SDP-a, Čačić neće moći izajmiti stan jer u odluci stoji kako se ne odnosi na zastupnike s prebivalištem u Zagrebu. Zbog stana od 41 kvadrata, iako tamo ne živi, to se odnosi na Čačića.

Budući još nije predao novu imovinsku karticu, a nije niti odgovarao na naše pozive, novinar se mora koristiti dosadašnjom prema kojoj je Čačić bio vlasnik dionica vrijednih približno 16 milijuna kuna. Podsjeduje i stan u Zagrebu od 41 kvadrata i apartman u Sloveniji od 35 kvadrata vrijedan oko 220.000 kuna. Usto je vlasnik imanja u Sisku, dvije ruševne kuća u Dubrovniku, koje u 2012. procijenjene na 2,9 milijuna kuna te građevinsko zemljište u Zagrebu koje je prije četiri godine vrijedilo 2,6 milijuna kuna kao i kuće s okućnicom u Jakopcu vrijednosti 1,9 milijuna kuna. Čačić je naslijedio još i šumu u Bednji vrijednu 300.000 kuna, a njegova supruga kuću u Varaždinu vrijednu oko pola milijuna kuna. S obzirom na imovinu, prilično je neshvatljivo zašto je zatražio mogućnost iznajmljivanja stana, koji, ionako ne bi bio bitno veći od njegove nekretnine u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:28