RASPRAVA U OTVORENOM

GRBIN 'U normalnim se državama mandatar istakne prije izbora, ne bira se u samo 24 h' JELIĆ 'Tripartitna vlada nikad nije bila realna'

 Bruno Konjević/CROPIX

U emisiji HRT-a Otvoreno gosti su bili Damir Jelić iz HDZ-a, Peđa Grbin iz SDP-a, novinar i komentator Tihomir Dujmović i profesor političke psihologije na Fakultetu političkih znanosti Ivan Šiber. Komentirali su dramatični politički preokret i najnovije događaje u pregovorima oko sastavljanja Vlade.

Peđa Grbin se osvrnuo na traženje neovisnog stručnjaka kao zajedničkog mandatara Domoljubne koalicije i Mosta.

- U normalnim državama mandatar se istakne prije izbora, a ne bira samo u 24 sata - rekao je Grbin

Tko je nazivao mostovce sklone SDP-u i tražio da podupru Milanovića kao mandatara? - pitao je voditelj Mislav Togonal.

"Ako se nekome doista prijetilo i nazivalo se, hrvatska javnost to ima pravo znati. Premijer Milanović pitao je na sastanku s Mostom je li itko iz SDP-a nazivao i vršio pritisak na njih - odgovor je bio ne. I danas se o tome pojedinačno izjasnio tek profesor Podolnjak koji je rekao da na njega nitko nije vršio pritisak. Podsjetit ću da je i USKOK ustvrdio da nije bilo nikakvih pritisaka na zastupnike oko kupovine mandata", kazao je Grbin.

Damir Jelić je rekao da je tragikomično da je došlo do takve situacije, na što je Peđa Grbin odgovorio da je to jedino postupanje koje je USKOK mogao poduzeti - a to je da provjeri tvrdnje. Tihomir Dujmović rekao je da je ta istraga skandalozna te da su pregovori kontaminirani zbog riječi Milorada Pupovca koje su, po njemu, potaknule tu istragu.

Riječ je zatim uzeo Ivan Šiber: "Ne mogu se oteti dojmu da je Božo Petrov pod velikim pritiscima. Pogledajte samo onaj tekst biskupa Košića koji je izrazito iritantan. U takvoj situaciji oni moraju donijeti odluku. U dogovoru s SDP-om dogovoren je raspored odgovornosti, a ne fotelja. No, sinoć SDP donosi potpise, a Most ih ne prihvaća i odgađa za danas. HDZ ih donosi danas i Most ih prihvaća za tri sata. Preko noći netko je vršio pritisak na zastupnike Mosta. Koji je interes mogao biti Milanovića i SDP-a da utječu na njih u toj situaciji", rekao je Šiber.

Tihomir Dujmović okrenuo je priču i rekao da se treba zapitati zašto je Petrov odbacio sve što je dobio od SDP-a: "Nešto ga je zgranulo da je odbio sve to! Božo Petrov se prepao da će se Mostu dogoditi isto što i HSLS-u u Račanovoj vladi", ustvrdio je.

Damir Jelić rekao je da tripartitna vlada nikada nije bila realna opcija, budući da reforme koje Most traži ne mogu provoditi ljudi iz Vlade koja je državu dovela u ovu situaciju. O navodnoj policijsko-obavještajnoj akciji za koju je Milanović optužio HDZ, Jelić je rekao:"Milanović je smijenio četiri puta više rukovoditelja policije nego što je to napravio Tuđman u vrijeme stvaranja države."

Peđa Grbin potom se vratio na pitanje pritisaka: "Jučer je Dubravka Šuica rekla da se pregovori nastavljaju, ali ne način na koji vi mislite. Sada vidimo na što je mislila. I status radikalnog biskupa Košića možemo smatrati dijelom tog pritiska. Mi smo se usuglasili sa svim zahtjevima Mosta, dali im sedam ministarstava, mjesto premijera, čak su tražili mjesto guvernera HNB-a. Za nas je za mandatara bio prihvatljiv samo Božo Petrov, budući da Milanović za to nije imao podršku. Mi nismo htjeli za premijera nekoga koga će se izvlačiti iz šešira, kako je danas slučaj."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:49