GOVOR ŠEFA SDP-a

Grbin u Saboru: ‘Penković je znanstvenike izbacio jer su se vodili znanošću, a ne politikom‘

Čelnik oporbe izrazio je zabrinutost da se Vlada ne vodi brigom o zaštiti zdravlja, već isključivo svojim politikama
Peđa Grbin
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin osudio je u utorak u Saboru izbacivanje znanstvenika iz Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa ustvrdivši da se Vlada u borbi protiv koronavirusa ne vodi znanošću već političkim potrebama HDZ-a.

"Živimo li u 16. ili 17. stoljeću ili 21 stoljeću, predsjednik Vlade RH je izbacio znanstvenike iz Znanstvenog savjeta vlade zato što su inzistirali na radu utemeljenom na znanosti i znanstvenim činjenicama, a ne na političkim stavovima i uvjerenjima predsjednika Vlade", ustvrdio je Grbin u slobodnom govoru.

"Znanstvenike ste odlučili ušutkati zbog njihove odluke da znanosti daju prioritet nad politikom, to podsjeća na 17 stoljeće, no to neće promijeniti znanstvene činjenice", dodao je Grbin.

Podsjetivši kako je Hrvatska u borbi protiv koronavirusa među najgorim zemljama u svijetu Grbin kaže da to nije čudno jer se vlada u borbi protiv koronakrize ne vodi znanošću već "dojmom i dnevnopolitičkim potrebama HDZ-a i njegova predsjednika Plenkovića". "A to je loše, to ne može pomoći zemlji da se izvuče iz teške situacije", ocijenio je Grbin.

Rade Šimičević (Klub zastupnika HDZ-a ) u slobodnom govoru branio je uvođenje kazni za nepoštivanje epidemioloških mjera istaknuvši kako je ono usmjereno protiv neodgovornih i nediscipliniranih ljudi te radi očuvanje zdravlja svih građana.

Osvrnuo se i na skupinu doktora koji su potpisali apel Vladi vezano za borbu protiv epidemije. "Riječ je o timu koji donosi određene mjere i jučer su te mjere bile dobre, a danas potpisuju mjere koje nisu u skladu s tim što je taj isti tim donio", ustvrdio je.

Mediji su u ponedjeljak navečer objavili da je pet članova vladinog Znanstvenog savjeta izbačeno iz tog tijela nakon što je 26 istaknutih hrvatskih liječnika i znanstvenika objavilo apel javnost, zabrinuti širenjem drugog vala pandemije u Hrvatskoj i velikim brojem žrtava.

Glasnogovornik Vlade RH Marko Milić odbacio je u ponedjeljak kasno navečer tvrdnje da je premijer donio odluku o izbacivanju petorice članova vladinog Znanstvenog savjeta koji su potpisali apel zabrinuti širenjem epidemije covida-19. Riječ je o Andreji Ambriović Ristov, Nenadu Banu, Petri Klepac, Branku Kolariću i Igoru Rudanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:49