SDP O ODLASKU U MIROVINU

Grčić: Nismo pogriješili ‘13., pritiskala nas je Komisija

 Davor Pongračić / CROPIX / CROPIX

Premda su svjesni kako je u pozadini SDP-ove podrške referendumskoj inicijativi “67 je previše” kojom se želi srušiti HDZ-ov zakon o odlasku u mirovinu nakon 67 godina života i penalizacija prijevremenog umirovljenja skupljanje političkih bodova u predizbornoj kampanji za euro-izbore, u sindikatima su njome vrlo zadovoljni.

- Nema tu puno filozofije. I tada kada je SDP-ova Vlada 2013. godine donijela zakon prema kojemu se odlazak u mirovinu produljio do 67 godine bilo je jasno da je to loše, no dobro je da su to priznali - kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, komentirajući potez šefa SDP-a Davora Bernardića koji je potpisao referendumsku inicijativu. Na upit kako to da dob od 67 godina SDP-u nije bila prevelika 2013. godine kada je njihova Vlada donijela takav zakon, Bernardić je kazao da su tada okolnosti bile drugačije.

- Mislim da smo pogriješili s tom odlukom. No, ona je bitno drugačija od ove koja je danas. Tada je to vrijedilo za 2038., a danas je dob za umirovljene sa 67 godina tu na vratima - kazao je predsjednik SDP-a.

Sever podsjeća kako je u vrijeme kada je SDP povećao dob za odlazak u mirovinu HDZ kao oporbena stranka bio protiv toga i obećao da će, kada dođu na vlast, vratiti prag za odlazak u mirovinu. Pritom navodi kako sve Vlade bespogovorno izvršavaju ono što od njih traži MMF, Europska komisija, Svjetska banka i drugi.

Na pitanje je li SDP pogriješio 2013. kada je, doduše s odgodom, povećao dobnu granicu za odlazak u mirovinu, ili sada kada tvrdi da je to bila greška, tadašnji potpredsjednik Vlade Branko Grčić kaže da je njegova Vlada tu odluku donosila pod pritiskom EU, ali i da je tada bilo drugo vrijeme.

Stupanje odluke na snagu bilo je odgođeno praktično za 25 godina i temeljilo se na strategiji i projekciji tadašnje Vlade po kojoj bi se za 25 godina Hrvatska po standardu približila EU. - SDP nije pogriješio jer je bio potpuno drugačiji kontekst. Povećanju dobne granice za odlazak u mirovinu trebalo je prethoditi poboljšanje gospodarskog sistema.

Prelazi se preko toga da jačanje gospodarstva, porast plaća, a time i uplata u mirovinske fondove jedino može poduprijeti opstojnost mirovinskog sustava - kaže Grčić i nastavlja kako Vlada HDZ-a nema jasnu gospodarsku perspektivu te da svi pokazatelji govore da je Vlada inertna.

Ministar rada u SDP-ovoj Vladi, Mirando Mrsić podsjetio je da su bili pod snažnim pritiskom Komisije da se izjednače braniteljske i ostale mirovine i da se od 2020. godine ide u mirovinu sa 67. “Mi smo rekli ne i u dogovoru sa sindikatima i poslodavcima donijeli izbalansirani zakon - kaže Mrsić i podsjeća kako je zadržan odlazak u mirovinu sa 60 godina života i 40 godina staža koji se trebao produljiti na 67 godina do 2038. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:08