GLOBALNI EKOLOZI

GREENPEACE napokon stiže u Hrvatsku, raspisan natječaj za posao

This handout photo taken on March 9, 2012 and received on March 10 shows Greenpeace activists and members of the local community laying out an 10 x 80 metre banner reading "Reef In Danger" as the United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) mission took a final flight over the controversial site for the proposed coal port at Abbot Point in Queensland. Greenpeace has released a report showing coal mine expansion planned in central Queensland's Galilee Basin will result in a six-fold spike in coal ships moving through the Great Barrier Reef. AFP PHOTO / GREENPEACE / Tom JEFFERSON --- EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / GREENPEACE" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS NO SALES NO ARCHIVES
 GREG WOOD /AFP

Najpoznatija svjetska ekološka aktivistička organizacija Greenpeace počet će djelovati u Hrvatskoj, ekskluzivno saznaje tportal . Raspisan je za početak natječaj za zapošljavanje savjetnika za političko djelovanje u području energije, oceana i GMO-a, koji će biti odabran najvjerojatnije do kraja mjeseca.

Širenje na Hrvatsku koordinira bečki ured Greenpeacea za srednju i istočnu Europu, preko ureda u Sloveniji, gdje saznajemo da je glavni razlog njihova dolaska pristupanje naše zemlje Europskoj uniji i globalna politika EU. Greenpeace neće osnovati zasebnu pravnu osobu, nego će u početku djelovati preko tog savjetnika zaduženog za političko djelovanje.

'Kao članica Europske unije Hrvatska će imati globalni utjecaj, a Greenpeace treba utjecati na velike odluke koje se tiču globalnog okoliša. Zato će od velikog značenja imati stav Hrvatske o europskim politikama, pa zato želimo raditi u Hrvatskoj da pomogne donijeti najbolje odluke za Hrvatsku i EU', rekla je tportalu Nina Štros, voditeljica Greenpeacea u Sloveniji.

Štros je proteklih dana na adrese ekoloških aktivista, stručnjaka i novinara poslala poziv s navedenim profesionalnim detaljima koje mora ispuniti budući Greenpeaceov savjetnik u Hrvatskoj. Traže stručnjaka iskusnog u kampanjama, istraživanjima i analizama u području klimatskih promjena, energije i poljoprivrede, sve u kontekstu politika Europske unije.

Od konkretnih ciljeva Štros ističe utjecanje na ekološki što prihvatljiviju reformu energetskog sektora EU. 'Moramo hitno djelovati prema energetskoj budućnosti oslonjenoj na 100 posto udjela obnovljivih izvora energije. Brojne odluke Europske unije utjecat će na to, na primjer ciljevi za obnovljivu energiju do 2030. godine ili reforma energetskog tržišta. Naš je cilj potpora Hrvatske zelenim i naprednim opcijama, a ne prljavim i zastarjelim. Hrvatska ima ogromne mogućnosti u svim područjima obnovljivih izvora energije, pa što će biti jača EU politika u tom smjeru tim će biti bolja za Hrvatsku', objašnjava Štros.

Nakon početnog djelovanja kao politički aktivni stručnjak u ime Greenpeacea, organizacija će kasnije vjerojatno osnovati posebnu pravnu osobu Greenpeace Hrvatska, ali to će ovisiti o razini i važnosti koju će zaštita okoliša u Hrvatskoj imati u budućnosti

Greenpeace je jedna od najvećih svjetskih organizacija za zaštitu okoliša s uredima u 40 zemalja. Sjedište je u Amsterdamu u Nizozemskoj, a u našoj regiji prisutni su u Beču gdje je ured za srednju i istočnu Europu, Sloveniji i Mađarskoj, piše Tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:25