MINISTAR U NJEMAČKOJ

Grlić Radman boravio u posjetu Baden-Wuerttembergu

Gordan Grlić Radman
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu je boravio u posjetu Njemačkoj, u saveznoj državi Badden-Wuerttemberg, gdje se susreo s predsjednikom vlade Winfriedom Kretschmannom te s Hrvatskom katoličkom misijom, priopćeno je iz ministarstva.

U sjedištu vlade Baden-Wuerttemberga susreo se s njezinim predsjednikom Vlade Winfriedom Kretschmannom. Baden-Württemberg je jedan od najznačajnijih vanjsko-trgovinskih partnera Hrvatske među njemačkim saveznim državama.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo odličnom suradnjom kroz aktivnosti Mješovite vladine komisije RH i Baden-Wuerttemberga, stoji u priopćenju.

Redovni sastanci između dviju strana održavaju se od 2004., a obuhvaćaju područja rada poput gospodarstva, poljoprivrede, energetike, kulture, znanosti i obrazovanja.

Istaknuta je i odlična suradnja unutar Strategije EU za dunavsku regiju, kojom će Hrvatska predsjedati iduće godine.

Hrvatska i Baden-Württemberg unutar te strategije zajednički koordiniraju rad u području jačanja konkurentnosti poduzetništva i razvoja privrednih klastera te provode brojne specifične projekte, priopćeno je.

Tijekom susreta je pozdravljena i intenzivirana suradnja između gradova prijatelja Hrvatske i Baden-Wuerttemberga: poput Osijeka i Pforzheima, Nove Gradiške i Mengena, Rijeke i Karlsruhea, Vinkovaca i Kenzingena.

Grlić Radman i Kretschmann su se složili da postoji prostor za dodatno intenziviranje odnosa i daljnja ulaganja u području IT sektora, proizvodnje strojeva i opreme, kao i autoindustriji.

Premijer Baden-Wuerttemberga je kao primjer izvrsne suradnje dviju država izdvoji tvrtku Rimac Automobili.

Grlić Radman je u Stuttgartu posjetio Hrvatsku katoličku misiju gdje ga je župnik Ivica Erceg upoznao s njezinim aktivnostima, postignućima i ciljevima misije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:08