OSIJEK

GRLIĆ RADMAN I KRSTIČEVIĆ O PRIORITETIMA PREDSJEDANJA VIJEĆEM EU 'Jugoistok Europe ne smije ostati crna rupa usred europskog kontinenta'

 
Vlado Guberac, Žana Gamoš, Dragan Vulin, Gordan Grlić Radman, Damir Krstičević
 Vlado Kos / CROPIX

Hrvatska će tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a pomagati susjednim zemljama na europskom putu jer je sigurnost i stabilnost regije važna ne samo za RH nego i za cijelu Europu, poručili su u utorak u Osijeku ministri vanjskih poslova i obrane.

Na predstavljanju četvrtoga stupa prioriteta hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije - "Europa koja je utjecajna" - ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je rekao da će Hrvatska osobiti naglasak staviti na jačanje uloge EU-a u svome neposrednom susjedstvu zbog mira, stabilnosti i sigurnosti.

Prioritete predsjedanja predstavljali su danas u Osijeku ministri vanjskih poslova i obrane, Grlić Radman i Damir Krstičević.

"Dakako da ćemo našim susjedima na tome putu pomoći, ali se moraju poštovati kriteriji, poput vladavine prava, smanjenja politčkog utjecaja na pravosuđe i borbe protiv korupcije. Te zemlje se moraju posvetiti reformskom demokratskom procesu, ako žele ući u EU", rekao je Grlić Radman.

"Sigurnost i stabilnost u našem neposrednom susjedstvu od ključne je važnosti ne samo za nas, već i za cijelu Europu. Stoga nam je cilj vratiti ovo područje u fokus Unije, ukazati na nove oblike prijetnji, s kojima se zemlje jugoistočne Europe suočavaju, i pružiti im odgovarajuću potporu", poručio je ministar Krstičević.

Grlić Radman je naglasio da "jugoistok Europe ne smije ostati 'crna rupa' usred europskog kontinenta".

On je istaknuo kako će velika pozornost tijekom predsjedanja biti posvećena jačanju transatlantskih odnosa, jer u okviru NATO saveza ne smije doći do jaza između EU i SAD-a. Također je rekao da će se, među ostalaim, raditi i na daljnjem povezivanje EU i Latinske Amerike, što je za RH posebice važno jer u tim zemljama živi brojno hrvatsko iseljeništvo.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je prvi prioritet, koji predlaže Ministarstvo, provedba obrambenih inicijativa EU, gdje će se "naglasak staviti na stalno strukturiranu suradnju, putem koje države članice jačaju europske obrambene sposobnosti, ulaganjem u obranu i kroz zajedničke projekte".

Drugi prioritet je jačanje suradnje EU i NATO-a, koji moraju djelovati komplementarno, bez dupliciranja, kako bi mogli odgovoriti na nove sigurnosne izazove, dodao je.

Kao treći prioritet Krstičević je naveo jačanje industrijsko-istraživačke dimenzije, pa će Hrvatska staviti naglasak na jačanje konkurentnosti obrambene industrije, dok se četvrti odnosi se na jačanje napora EU na području jugoistočne Europe u domeni obrane i sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:16