MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

GRLIĆ RADMAN O PRIPREMAMA ZA HRVATSKO PREDSJEDANJE EU Uvijek se otkriju neki problemčići, recimo radite nešto, pukne cijev pa onda voda recimo iscuri

Gordan Grlić Radman
 Goran Mehkek / CROPIX

Komentirajući nedavni incident na sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara na kojoj je Srđan Kolar iz SDSS-a gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi poklonio Statut Grada Vukovara na ćirilici, koji je Penava odbio primiti, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u razgovoru za N1 televiziju da se Vukovar mora sagledavati u jednom kontekstu Domovinskog rata i još svježih rana.

"Kada govorimo o Vukovaru, onda moramo sagledavati ga u jednom kontekstu Domovinskog rata, još svježih rana, grada koji je bio izložen velikoj agresiji, patnji, grada u kojem je stradalo 1.500 civila i vojnika, branitelja Domovinskog rata. Grada koji je imao veliki broj izbjeglica, grad koji se tek počeo razvijati kao grad nakon takvih užasa i takve tragedije mirnom reintegracijom i potrebno je vrijeme. Potrebno je vrijeme, još uvijek Republika Hrvatska traga za 1.892 nestale osobe, mi još uvijek imamo pojedince koji nisu kažnjeni koji su počinili ratne zločine. Znači, Vukovar treba graditi i gledati iz te perspektive", rekao je Grlić Radman za N1.

"Naš predsjednik Vlade Andrej Plenković je upravo u mandatu ove Vlade je htio donijeti Zakon o razvoju grada Vukovara upravo zbog te specifičnosti, a o tome je razgovarao i s još uvijek aktualnim predsjednikom Europske komisije Junckerom i ovom budućom Von der Leyen. Kako bismo sagledavali zapravo unutar Europske unije specifičnost toga grada u smislu njegove demografske revitalizacije. Tamo je manje deset tisuća stanovnika nego što je bilo u popisu 1991. Kako bismo taj grad na neki način prispodobili zapravo Europskoj uniji upravo zbog te jedne izloženosti agresiji i patnji kroz koju je Grad Vukovar i njegova okolica prošli. Prema tome, moramo to sad ovdje sagledavati s tog aspekta. Dakako da kad imate te svježe emocije i to sjećanje na ta stradanja i puno onih koji traže svoje nestale i tako, onda se to treba gledati nekako u tom kontekstu. Reakcije koje su možda emotivne, to su reakcije možda na određenu situaciju. Ali ono što je rekao i gospodin (Branko) Bačić, u svakom slučaju treba nastaviti razgovarati. Svakako će se i te tenzije smiriti i tu ima prostora za dijalog. Dijalog uvijek mora postojati."

Grlić Radman drži da se na cijelu situaciju mora gledati pozitivno. "Ako gledate reakciju, uvijek morate gledati gdje je bila akcija. Svi sudionici i oni koji žele dobro gradu, moraju to gledati s aspekta budućnosti i gledati naprijed kako bi se određeni problemi riješili. Činjenica je da određeni problemi postoje i da treba to sagledavati na način kako će se ti problemi riješiti", pojasnio je.

Ministar je potom elaborirao kako će ova problematika biti viđena u međunarodnim okvirima, s obzirom na to da je Vijeće Europe preporučilo da se u Vukovar stave dvojezične ploče. "Gledamo Grad Vukovar, kao grad za koji je zapravo bilo nezamislivo da će se 1991. godine u srcu Europe dogoditi takav zločin. Prema tome, kada vi sagledavate njegovu povijesnu genezu i sagledavate tolike žrtve i sagledavate toliki broj raseljenih osoba, onda dakako da će on imati jednu posebnu dimenziju u tretiranju budućega razvoja Grada Vukovara. A za to je upravo zaslužna ova Vlada koja je i pokrenula i taj Zakon o razvoju grada Vukovara i na međunarodnoj sceni upravo govorimo o gradu Vukovaru kao simbolu patnje i Domovinskog rata, stradanju hrvatskih žrtava i tako ga moramo gledati", dodao je.

"Hrvatska je tako vani dobro percipirana i vanjskopolitički nikada nismo bolje stajali kao recimo ovoga trenutka. Hrvatska se prikazuje kao jedna uspješna priča, a problema uvijek ima. Hrvatska je prihvatila europske vrijednosti. Dugo je radila, mukotrpno, ispunili smo sve kriterije koji su bili stavljeni na stol. Dakle, dakako da određeno naslijeđe o raspada države uvijek postoji i oni problemi s kojima se dakako suočavamo. Hrvatska je uređena kada je u pitanju zaštita manjina, ima sve predstavnike u Saboru koji mogu govoriti, Hrvatska je ostvarila vladavinu prava i sve demokratske vrijednosti. Pa nije ni slučajnost da je Hrvatska dobila resor demokracija i demografija. Upravo Dubravka Šuica koja je postala zamjenica predsjednice Europske komisije. Mislim da je to velika nagrada i veliko priznanje Hrvatskoj. I činjenica da će se sve ovo odvijati ovdje - kongres Europske pučke stranke i da ćemo imati predsjedanje uskoro govori o tome da je Hrvatska zaslužna, da je Hrvatska priznata i da možemo ovo sve promatrati kao određene situacije koje se uvijek događaju."

Grlić Radman je nakon toga komentirao saslušanje Dubravke Šuice, s kojim neki zastupnici nisu bili zadovoljni. "Moji izvori govore da je jako dobro primljena. Jer sam upravo kad sam bio na ovom vijeću za vanjske poslove i kad smo komentirali tri osobe iz tri zemlje koje nisu prošle saslušanje, onda je netko spomenuo i Dubravku Šuicu. I mnogi su ministri u društvu kazali kako je Dubravka Šuica bila jako dobra", elaborirao je.

Ministar je rekao i da očekuje da će se Hrvatska na vrijeme spremiti za predsjedanje Vijećem Europe.

"Mi spremamo. Dakako da je tu puno posla, ali su rokovi tu kako bi bili ispunjeni i kako bi Hrvatska na vrijeme ispunila svoje obaveze. Tako da s te strane imamo dinamiku koja je uređena i nadamo se da će biti sve u redu. Mislim, očekujemo da će biti sve u redu", rekao je Grlić Radman te dodao da pripreme u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici ne teku idealno, ali da nikada stvari nisu idealne. "Uvijek se otkriju neki problemčići koji su toliko istaknuti da zavrjeđuju takvu jednu pozornost javnosti. Vi recimo radite nešto, pukne cijev pa onda voda recimo iscuri pa onda imate sanaciju parketa i tako dalje. No evo, s te strane, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, to će biti hram umjetnosti, nakon našeg predsjedanja to će biti muzej. To će biti jedna lijepa zgrada na ponos Grada Zagreba i hrvatskih građana."

Grlić Radman rekao je da se predsjedanju s troškovne strane pristupa racionalno te da Hrvatska dobro koristi date mogućnosti uz manja sredstva.

Ministar je komentirao i nadolazeći kongres Europske pučke stranke u Zagrebu. "Tu se očekuje oko 2 tisuće izaslanika, negdje ja mislim da je četrdesetak zemalja. Veliki događaj, prije svega zbog izbora novog vodstva Europske pučke stranke. Očekujemo doista veliki broj uglednih ljudi iz Europske pučke stranke kao što je Angela Merkel. I sigurno da je to za Hrvatsku od iznimne važnosti. Znači Hrvatska demokratska zajednica bit će domaćin tom velikom kongresu. To isto govori o važnosti Hrvatske."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:04