POLITIČKI TAJNIK MOSTA

GRMOJA 'Nakon smjene Dražene Jelenića očekujem državnog odvjetnika koji 'neće puno talasati''

Nikola Grmoja
 Davor Pongračić / CROPIX

Saborski zastupnik i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u utorak da od novog državnog odvjetnika ne očekuje ništa dobro jer ćemo nakon smjene Dražena Jelenića dobiti državnog odvjetnika koji "neće puno talasati".

"Ne očekujem ništa dobro, nakon smjene Dražene Jelenića očekujem državnog odvjetnika koji 'neće puno talasati' i neće dirati one koji su odlučili o njegovu imenovanju", rekao je Grmoja na konferenciji za novinare u Saboru uoči sutrašnje rasprave o razrješenju Jelenića zbog "afere mason".

Želimo upozoriti da je upravo Jelenićev slučaj pokazao da proces imenovanja glavnog državnog odvjetnika ima ozbiljnih manjkavosti, nije dovoljno transparentan i može rezultirati ozbiljnim pogreškama, kazao je.

Cijeli postupak prije dostavljanja prijedloga kandidata u Sabor obavijen je velom tajnosti i nagađanjima, tvrdi Grmoja, a čak i Vlada o tome koga će predložiti raspravlja na zatvorenoj sjednici.

Nakon što Vlada predloži tog kandidata Saboru postupak se nastavlja saslušanjem kandidata pred saborskim Odborom za pravosuđe. Problem je što, za razliku od postupaka u zemljama razvijene demokracije, kandidat može zatajiti činjenice iz svog životopisa ili govoriti neistinite ili nepotpune informacije, upozorio je Grmoja aludirajući na to da se Jelenić tijekom postupka imenovanja nije izjasnio o svome članstvu u masonskoj loži.

Bandićev klub zastupnika u sukobu interesa

U uređenim demokracijama za takvo ponašanje na parlamentarnom saslušanju čeka vas ozbiljna zatvorska kazna. To u nas nije slučaj, u nas kandidati mogu sakriti određene informacije, mogu čak iznositi neistine bez ozbiljnijih posljedica, dodao je.

O imenovanju odlučuje Sabor na plenarnoj sjednici i tu smo ponovno u velikom problemu jer svi znamo na koji je način sastavljena ova trgovačka većina, znamo da su tu mnogi zastupnici u sukobu interesa, da se protiv mnogih provode istrage, čak i kazneni postupci, upozorio je.

"Imamo klub zastupnika, odnosno stranku na čelu koje je čovjek protiv kojeg se vodi više kaznenih postupaka, a to je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Cijeli njegov klub je u procesu odabira glavnog državnog odvjetnika u svojevrsnom sukobu interesa, a imamo i bivše ministre i zastupnike poput Tomislava Sauche koji su također pod istragama", ističe Grmoja.

Treba nam transparentan proces odabira državnog odvjetnika, ali prvo nam trebaju pošteni ljudi u Hrvatskom saboru koji će o tome odlučivati, a ne ova trgovačka većina koja je sklepana na znamo kakav način, poručio je Grmoja koji rješenje vidi u podizanju transparentnosti procesa izbora glavnog državnog odvjetnika i izmjeni izbornog zakonodavstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:46