MOSTOV ZASTUPNIK

GRMOJA O PUPOVCU 'On je jako mudar političar, svjestan je da RH nije faktor nestabilnosti, ali je namjerno to rekao da iskamči što više od Plenkovića'

 Davor Pongracic / CROPIX

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja u gostovanju na N1 televiziji u subotu je govorio o kandidatima za predstojeće predsjedničke izbore, nasilju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, Miloradu Pupovcu te drugim aktualnostima.

Kada je riječ o predsjedničkim izborima, Most će, kaže, u idućih 15 dana na glavnom odboru stranke odlučiti o svojem kandidatu.

- Izgleda da su se tri kandidata iskristalizirala kao najozbiljnija, a što se Mosta tiče, ja mogu komunicirati samo ono što je odluka glavnog odbora stranke. Za sada je to da idemo sa svojim kandidatom, ali to se može promijeniti, rekao je Grmoja i dodao da se previše pozornosti pridaje pozicioniranju kandidata u lijeve ili desne.

- Na predsjedničkim izborima se glasa prema nekim osobnim preferencijama, a ne toliko prema onome kako su pozicionirani u političkom spektru, kaže Grmoja.

Osvrnuo se i na nasilje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Uzdolju, koje je osudio.

- Da imamo jedan slučaj nasilja, to je previše u društvu, prema bilo kome. To je nedopustivo. Vidio sam podatke o nasilju i ako se usporedimo s drugim zemljama, nije sve tako kako se predstavlja u dijelu javnosti i medija. Ono što pridonosi dojmu da je nasilja više jest što se ništa ne može sakriti, a to je i dobro. To se vidi u slučaju s Damirom Škarom. No, prisutnošću nasilja u medijima stvara se dojam da je ovo društvo nasilja. Znao sam da se u Uzdolju radi o navijačima, to je njihov klasičan način djelovanja, ali ne postoji politički akter, relevantan medij koji bi to opravdavao, kaže Grmoja i dodaje da su izjave Milorada Pupovca o tom nasilju promišljene.

- On je jedan jako mudar, pragmatičan političar, koji je svjestan toga da Hrvatska nije faktor nestabilnosti u regiji. Namjerno je išao s tako jakim izjavama, približava se hrvatsko predsjedanje EU i nastoji što više iskamčiti, a Plenković ga želi zadržati zbog međunarodnog ugleda. Mislim da se neće dogoditi ništa, ovo što HVIDRA govori da neće podržavati HDZ ako ostanu s SDSS-om? Pa gdje oni žive, već godinama su s njima u koaliciji, a tek sada im je to postalo problem. Ti koji optužuju Plenkovića su i sami bili s SDSS-om u vlasti, poput Đakića, Karamarka. Karamarko i Brkić pregovarali su s SDSS-om. Ne volim licemjerje, HDZ-u je SDSS strateški partner i mnogo dulje nego što traje Plenkovićeva vlada. Čuo sam Furija Radina koji je rekao da je HDZ uvijek držao do toga što misli SDSS i manjine, da im je bilo stalo do njihovog mišljenja, dok s SDP-om nije bilo tako, rekao je Grmoja za N1.

Govorio je i o problematičnom putu u Helsinki HDZ-ovog izaslanstva, zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv Andreja Plenkovića i njegovih ministara.

- Kada bismo imali registar po uzoru na Kanadu i Irsku, online bi bile dostupne sve informacije o tome kako dužnosnici troše novac na putovanjima. Ali oni na to ne pristaju i pokazuju da njihove izjave o borbi protiv korupcije nemaju nikakvu težinu, dodaje Grmoja i ističe da pravosuđe u Hrvatskoj nije neovisno te da će do borbe protiv korupcije doći tek kad dužnosnici shvate da se nešto može promijeniti jedino transparentnim postupanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:31