SPALIONICA NA MARIŠĆINI

'GUŠIMO SE U NESNOSNOM SMRDU, NE MOŽEMO DISATI' Mještani sela nadomak Rijeke pisali Plenkoviću i Ćoriću i upozorili na višegodišnji problem

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.08.2019. u 17:57

Viskovo, 241012.
Kriznom Eko stozeru Mariscina u 16 sati policija je urucila rjesenje Opcinskog suda u Rijeci da u roku od 3 sata moraju omoguciti ulaz kamionima KD Cistoca na podrucje buduceg zupanijskog centra za gospodarenje otpadom Mariscina. Nakon konzultacije prosvjednici su odlucili prekinuti blokadu ulaza u Mariscinu koja traje vec cetiri dana. KD Cistoca podnijelo je i tuzbu zbog smetanja posjeda, rasprava je zakazana na Opcinskom sudu u Rijeci 26. listopada.
Na fotografiji: detalj sa prosvjeda.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimas / CROPIX

Scene s područja Marišćine od prije 7 godina

Mještani sela Marčelji u blizini Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina uputili su otvorena pisma premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću upozoravajući na nesnosan smrad koji dopire s Marišćine i koji znatno utječe na kvalitetu života.

Mještani Marčelja okupili su se u petak ispred Županijskog centra Marišćina nakon poziva inspekcijskim tijelima i odlučili su obratiti se premijeru i ministru.

U ime mještana Marčelja pisma je potpisala Davorka Simčić. Premijeru Plenkoviću napisali su da se na tom području mnogo ljudi i djece guši u smradu Marišćine.

"I ja sam na godišnjem odmoru, a jučer navečer sam skupa s nekolicinom mještana večer provela ispred Centra za gospodarenjem otpadom. Zašto? Jer nas je gušio nesnosan smrad! Disati se nije dalo!“, ističe Simčić u pismu.

Upravo za ovaj centar je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike prije dva dana izdalo novu okolišnu dozvolu, navodi u pismu i pita: “Za što -  za smrad, za kriminal, jer ovo nije ništa drugo“.

Podsjetila je i da je ministar Tomislav Ćorić u veljači prepoznao problem i obećao zatvaranje Marišćine ako se smrad ne riješi. No, dodala je, smrad se nije riješio.

"Želite li u Vašoj Vladi ministra koji se ne drži riječi? Ministri su Vaš odraz“, napisali su mještani Marčelja u otvorenom pismu premijeru kojeg su pozvali dadođe na razgovor u Marčelje u kojem bi ga upoznali s problematikom.

Ministra Tomislava Ćorića u pismu su izvijestili da se u Marčeljima u petak ponovno širio nesnosan smrad, da su mještani zvali službu 112, te da im je rečeno da je pozvana inspekcija da obavi pregled.

Nekolicina mještana skupila se ispred centra kako bi dočekala inspekciju, ali nitko nije došao. Nikoga nije briga i nitko nas ne uzima za ozbiljno. Problem Marišćine nije riješen, dođite osobno ili dajte nalog da se centar zatvori, to ste javno i obećali, stoji u pismu mještana Marčelja ministru Ćoriću.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo