BLAGAJNIK SE VRAĆA NA POSAO

HAC-ONC GA OPTUŽIO DA SE S KOLEGAMA UDRUŽIO U ZLOČINAČKU ORGANIZACIJU PA IZGUBIO NA SUDU Blagajniku dali otkaz jer je uzeo napojnicu od 10 kuna

 Srđan Vrančić / CROPIX

Blagajnik naplate cestarine HAC-ONC-u Edin Derviščaušević, koji je u travnju ove godine dobio otkaz zbog, kako je utvrđeno na sudu, zadržavanja napojnice u visini od 10 kuna, u roku od osam dana treba biti vraćen na posao, odlučio je u prvostupanjskoj presudi Općinski radni sud u Zagrebu. Žalba neće odgoditi izvršenje, tako da se blagajnik vraća na posao čak i ako tvrtka odluči uložiti žalbu na ovakvu presudu.

- Vjerovao sam da će presuda biti ovakva, jer nisam mogao prihvatiti da bi sud mogao dopustiti da se na ovakav način netko poigrava ljudskim sudbinama kao što se HAC poigrao mojom - kaže Edin Derviščaušević, koji je radio kao blagajnik na liniji Bregana - Ivanja Reka - Kutina. Budući da je dobio otkaz, prema tumačenju Uprave, skrivljen vlastitim ponašanjem, ostao je bez prava na novčanu naknadu na burzi, te je proteklih mjeseci bio bez primanja.

Zaostale plaće

Osim povratka na posao, kako mu kažu odvjetnici, trebao bi dobiti i plaće za protekle mjesece jer njegov otkaz, prema sudu, nije bio dopušten.

Derviščaušević je jedan od 11 radnika koji su u travnju ostali bez posla jer se, kako je naveo HAC u obrazloženju otkaza, “s drugim radnicima udružio u neku vrstu zločinačke organizacije s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi”. Radi se o slučaju s kraja prošle godine, o kojem su mediji obilno izvještavali, u kojem je Uprava HAC-a uvidom u nadzorne kamere utvrdila “kriminalne radnje blagajnika” koji su, tvrdili su, varali na naplati cestarina te uzimali dio utrška.

Nezakonito

U početku se govorilo o čak 200 radnika, no na kraju je njih 11 dobilo otkaz. Cijela je priča, tvrdi Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, bila dobro osmišljen način da se pažnja skrene s onoga na što je Sindikat tada upozoravao - na nezakonitu javnu nabavu za zimsku službu koja je bila u tijeku.

Nakon što je Uprava posumnjala u rad blagajnika, osnovano je Disciplinsko povjerenstvo. Povjerenstvo ni za jednog radnika nije predložilo otkaz. U slučaju Derviščauševića utvrđeno je da je spornih dana, 7. i 10. srpnja 2015., stanje njegove blagajne bilo uredno i da nije bilo manjka. No, kamera je pokazala da je “uzeo novčanicu nepoznatog apoena iz svežnja i stavio je u džep radnih hlača”. Kako se ispostavilo tijekom suđenja, radilo se o ukupno 10 kuna.

- Bila je to napojnica, da je uzimao od utrška, blagajna ne bi mogla ‘štimati’ - kaže Stanić.

Unatoč preporuci Disciplinskog povjerenstva, Uprava je odlučila Derviščauševiću i još jedanaestorici radnika uručiti otkaz, a otkaz je, kaže Stanić, spremljen i šefici Disciplinskog povjerenstva.

Procedura oko napojnica u HAC-u je neobična: na snazi su dva Pravilnika, od kojih jedan dozvoljava radnicima da uzimaju napojnice, ali samo na dijelu dionica, dok drugi ne regulira to pitanje.

Sud je stoga utvrdio da je blagajnik zadržao napojnice, da je blagajnička rekapitulacija bila uredna, te da nije povrijeđen niti jedan Pravilnik. U takvoj situaciji, zaključuje sud, ne može se utvrditi da je tužitelj bio svjestan da krši obveze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 03:21