BIVŠA GLASNOGOVORNICA CARLE DEL PONTE

Hartmann: 'Haag ne tvrdi da nije bilo zločina nego da se sudilo pogrešnim ljudima'

Zagreb 091107.Florence Hartmann bivsa glasnogovornica haskog tribunala na predstavljanju svoje knjige Mir i Kazna u knjizari Profil . Zvonimir Cicak je napisao predgovor knjige.Foto: Damjan Tadic/cropix
 Damjan Tadić / cropix

LJUBLJANA - Bivša glasnogovornica nekadašnje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, Florence Hartmann, komentirala je u petak za Slovensku televiziju oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, rekavši da ona za nju nije iznenađenje te da pokazuje kako oni nisu krivi za zločine koji su se dogodili, ali za koje sami nisu bili krivi.

UŽIVO IZ HAAGA Srušena cijela presuda! Sud: 'Odmah pustite generale iz pritvora! Nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, deportacije Srba ni prekomjernog granatiranja!' Kotromanović Vladinim avionom ide po generale. U Zagreb stižu oko 16 sati

"Haški tribunal nije ustvrdio da nije bilo zločina ili žrtava, nego je ovom presudom rekao da dvije osobe koja su sve ove godine bile optužene nisu one koje su odgovorne za te zločine", rekla je Hartmann, a prenosi portal Slovenske televizije.

Prema njenim riječima, problem s optužnicom Gotovini postojao je od samoga početka, kad su dokazi predočeni javnosti, a prvostupanjska osuda temeljila se na "jednoj čudnoj konstrukciji", na Brijunskom sastanku na kojemu se govorilo o "zločinačkim namjerama u okviru intervencije u tzv. Krajini", prenosi riječi Hartmann Slovenska televizija.

SRBIJA NA NOGAMA 'Skandalozno, šokantno... U ovo ni najoptimističniji Hrvati nisu vjerovali'

Kako je rekla Hartmann, radi se o često kritiziranoj tezi o udruženom zločinačkom pothvatu koja je trebala sugerirati da Gotovina i Markač zločin nisu počinili osobno nego zbog suradnje s drugim osobama, navodno udruženima u zločinačkom pothvatu i u masovnim zločinima. Teza o zločinačkoj skupini nije nova u sudstvu, ali svaki put nije bilo konkretnih dokaza, pa se nije znalo tko je u tim skupinama bio, ustvrdila je Hartmann.

Ona tvrdi da je isto tako "čudna" bila i konstrukcija iz optužnice o prekomjernom granatiranju Knina te da se i zato moglo očekivati oslobađajuću presudu.

"Ako nema zajedničkog zločinačkog pothvata, gdje se povezuje Gotovinu i sastanak na Brijunima s Tuđmanom jer se je govorilo o etničkom čišćenju, ako nemamo granatiranja nego imamo vojnu operaciju – onda se Gotovinu ne može povezati s etničkim čiščenjem koje se dogodilo kasnije", rekla je Hartmann, prema Slovenskoj televiziji.

Ona tvrdi da bi trebalo "optužiti druge sudionike". "Ponavljam, Haški sud ne tvrdi da nije bilo zločina nego da se je sudilo pogrešnim ljudima, odnosno da su pogrešni ljudi bili optuženi", rekla je Hartman.

Šteta da Hrvatska nije sama sudila počiniteljima na svojim sudovima, jer se dobro znalo koja je bila uloga vojske i policije te različitih struktura koje su sudjelovale u ratnim i drugim operacijama, rekla je Hartmann za Slovensku televiziju.

"Hrvatska je mogla preteći Haaški sud, stvarne počinitelje uhititi i suditi na svojim sudovima, zato snosi suodgovornost za krizu oko (suđenih) generala", rekla je Hartmann.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:18