SLUČAJ ANTE TOMIĆA

Hasanbegović ne odustaje od dvosmislenog komentara

"Unaprijed, za svaki slučaj, ako se, ne daj bože, dogodi još kakav napad – Ministarstvo kulture nije prava adresa za takva pitanja. MUP treba štititi sigurnost građana", kazao je ministar Hasanbegović
 EPH

U razgovoru s novinarima ministar Zlatko Hasanbegović, poslije sastanka u zagrebačkom sjedištu Ministarstva kulture, nije odstupio od dvosmislenog komentara kojim je Ministarstvo kulture relativiziralo napad na pisca i novinara Antu Tomića, piše Novi list .

Hasanbegović je slučaj sveo na osobnu razinu, podsjetivši kako je "gospodin u beogradskom Ninu nazvao retardom i maloumnikom. Mislim da je to skandalozno i bez presedana čak i po standardima hrvatskoga novinskog i medijskog govora, a da, zanimljivo, ni HND, niti ijedna ustanova nije na to reagirala".

Kako prenosi Novi list, Hasanbegović tvrdi da je "bezuvjetno osudio napad" na Tomića, ali i "upozorava – osim još, hvala bogu, marginalnih pojava tjelesnog nasilja, na porast potpuno iracionalnog govora mržnje kojim sam i ja bio obasut u posljednjih nekoliko mjeseci".

Reakciju Ministarstva kulture ponešto je umanjio tvrdnjom da "nije bila nikakvo priopćenje ni izjava nego ad hoc intervencija na upit jedne medijske kuće".

"Načelno, unaprijed, za svaki slučaj, ako se, ne daj bože, dogodi još kakav napad – Ministarstvo kulture nije prava adresa za takva pitanja. MUP treba štititi sigurnost građana. To je za Ministarstvo kulture jedna vrsta neumjesnog pitanja", kaže Hasanbegović i naglašava kako je "protivnik svakog nasilja, i stvarnog i simboličkog".

"Neovisno o ovom konkretnom slučaju, osim tjelesnog nasilja upozoravam i na verbalno, na uvrede i neprimjeren govor. Svi odgovorni sudionici javnog života trebaju biti primjer u stvaranju ozračja dijaloga i tolerantne rasprave o svim podjelama i prijeporima koji postoje i koji će uvijek postojati jer živimo u demokratskom društvu, a ne u boljševičkom monolitu, i nema ni načina ni potrebe da svi mislimo isto", kazao je ministar kulture, kako piše Novi list .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:53