ZAMJENSKA FUNKCIJA

Hasanbegović potpredsjednik Sabora?

Split, 140716.
62. Splitsko ljeto svecano je otvoreno u Galeriji Mestrovic premijerom opere Turandot Giacoma Puccinija u izvedbi Opere Hrvatskog narodnog kazalista Split. Na fotografiji: ministar Zlatko Hasanbegovic i Andrej Plenkovic.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
CROPIX

Zlatko Hasanbegović i Andrej Plenković

Ja nisam tema, ja nisam tema... - ponavljao je jučer tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović na naše upite je li od novog šefa HDZ-a Andreja Plenkovića dobio ponudu da, navodno, bude potpredsjednik Sabora.

To je informacija koja je jučer procurila iz vrha stranke kao reakcija na posljednje Hasanbegovićeve istupe u javnosti.

- Jedina tema su pregovori s Mostom - rekao je tehnički ministar koji je jučer bio u Budimpešti.

Dodao je kako se ne želi baviti neslužbenim izjavama te da će komentirati samo one “stvarne”.

U krugu novog HDZ-ova šefa, kako doznajemo, prilično su ljuti na ministra kulture, spočitavaju mu da šteti stranci, a priča s mjestom potpredsjednika Sabora vjerojatno je trebala umiriti trzavice među njima.

Idealna pozornica

Jutarnji je list iz tri izvora bliska vrhu stranke doznao kako Hasanbegović nije u kombinaciji za funkciju ministra kulture, ali razmišljaju kako bi mu mogli ponuditi neko drugo mjesto koje ne bi bilo u izvršnoj vlasti, ali bi bilo dovoljno utjecajno da se primiri desna struja unutar stranke te kako bi on mogao nastaviti graditi svoju političku poziciju.

- To mu je sjajna pozicija, prava govornica za njegovu politiku, a neće štetiti našim interesima - rekao nam je izvor iz stranke te dodao da se HDZ-ovcima ne sviđa Hasanbegovićevo ponašanje, ali ga u stranci poštuju.

- Cijene i njega i glasove koje je donio HDZ-u na izborima, ali morat će se ipak uklopiti u Plenkovićevu ideju novog HDZ-a. Njegovo soliranje nikome se ne sviđa - rekao nam je izvor iz stranke.

Naš sugovornik ističe da Hasanbegović nije ekscesan političar te da će se primiriti. - Ovo je njegova borba za pozicioniranje u novom odnosu snaga u HDZ-u, vjerujem da će se sve riješiti nakon što on i predsjednik Plenković obave razgovor - dodao je naš sugovornik. Prije se moglo čuti u stranci da mu planiraju ponuditi mjesto predsjednika saborskog Odbora za medije, ali očito su procijenili da će situaciju lakše primiriti ako mu ponude neku višu poziciju.

Protekli tjedan se podigla prašina kad je Milorad Pupovac uoči pregovora HDZ-a s manjinama izjavio da neće podržati Vladu ako u njoj bude sjedio Hasanbegović, a ovaj mu je odgovorio da neće on kadrovirati i sastavljati Vladu, nego šef HDZ-a.

Stalna prijetnja

Međutim, Hasanbegović nije stao na tome, nego je dao intervju u kojemu je poručio da on još nije sreo glasača HDZ-a koji ne želi da on bude ministar kulture. Sve to u vrhu HDZ-a tumače kao njegovo soliranje koje nanosi štetu stranki koja je u osjetljivom razdoblju pregovora s Mostom.

Izvori bliski Hasanbegoviću, pak, ne slažu se da on svojim istupima šteti stranci.

- Zašto bi štetio? Pa, on je dignuo stranku. Plenković, Hasanbegović i Bruna Esih nova su lica koja su donijela nove glasove i pobjedu HDZ-u. Što im je donio jedan Andrija Mikulić ili neka druga stara lica - komentirao je jedan član HDZ-a, sklon ministru na odlasku. Kaže kako bi najbolje bilo da Plenković pozove Hasanbegovića na ozbiljan razgovor.

- Nije Hasanbegović nerazuman. I oni štete stranci što idu protiv njega - kaže jedan od ministrovih zagovornika.

Loš trenutak

Vrh HDZ-a ovih dana službeno poručuje Hasanbegoviću kako kadroviranje sada nije tema te da će predsjednik HDZ-a Plenković “kao mandatar odlučiti tko će biti ministri iz redova HDZ-a”.

- Prioritet je uspješno završiti pregovore s Mostom - poručio mu je prije dva dana politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier.

Podsjetimo, to je bila reakcija na pitanje kako komentira Hasanbegovićevu poruku iz intervjua u Večernjem listu: “Još nisam sreo glasača HDZ-a koji ne želi da ja budem ministar kulture”.

Izvor blizak stranci, koji je želio ostati anoniman, komentirao je to riječima: - Osobno sam glasač HDZ-a pa ne podržavam Hasanbegovića za ministra kulture u novoj Vladi. Međutim, u HDZ-u ima i onih koji smatraju da Hasanbegović samo traži svoje mjesto.

- Pupovac je njega prvi prozvao, a on mu je odgovorio, to je legitimno. Hasanbegović se sada pokušava pozicionirati, toga je uvijek bilo i uvijek će biti, pa ne možemo to ljudima braniti - kaže naš izvor i dodaje kako je evidentno da Hasanbegović ima podršku birača.

Izdvajamo