DAN ZA POVIJEST

HAŠKA PRESUDA: Gotovina je izgledao mirno, a u njemu je ključalo. Čeljust mu se tresla

NOVO 16:20 - General Ivan Čermak napustio je zatvor u Scheveningenu oko 16 sati na posebni izlaz, tako da ga hrvatski novinari nisu mogli vidjeti, potvrdio je njegov odvjetnik. Zaputio se prema zračnoj luci u Rotterdamu odakle će Vladinim zrakoplovom otputovati u Zagreb.

15:42 - Kako neslužbeno doznajemo, Vlada će po generala Čermaka poslati državni zrakoplov.

14:44 - U sudnici je Ante Gotovina izgledao mirno, ali u njemu je ključalo. Čeljust mu se drmala, odajući unutarnju nervozu. Duboko je disao, pokušavajući ostati miran. U jednom trenutku duboko je uzdahnuo, podignuvši pogled prema gore. Bio je razočaran presudom. (VELIKU REPORTAŽU NOVINARA JUTARNJEG LISTA TOMISLAVA KRASNECA ČITAJTE SUTRA U TISKANOM IZDANJU)

Haaški sud Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio je krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu. Gotovinu i Markača proglasio je krivim kao sudionike udruženog zločinačkog pothvata te ih proglasio krivim za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno psotupanje, a oslobodio ih je odgovornosti za prisilno premještanje.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda hrvatskim generalima

11:54 - Mladen Markač osuđen je 18 godina zatvora.

VIDEO: Pogledajte snimku izricanja presude generalima u Haagu

11:52 - Mladen Markač, iz naveden razloga, proglašen je KRIVIM prema 9 točaka optužnice - 1. progon kao zločin protiv čovječnosti, 2. deportacija kao zločin protiv čovječnosti, 4. pljačka javne i privatne imovine kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 5. razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 6. ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti, 7. ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 8. nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti , 9. okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja. Nije kriv prema točki 3. nečovječna djela prisilnog premještanja kao zločin protiv čovječnosti. Olakšavajuća okolnost je Markačevo zdravstveno stanje.

11:51 - Ivan Čermak, proglašen je NEVINIM prema svim točkama optužnice.

11:51 - Ante Gotovina osuđen je na 24 godine zatvora. S obrzirom na vrijeme provedeno u pritvoru mora odslužiti još 18 godina i 7 mjeseci. Na slobodi bi mogao biti krajem 2021. godine kada će izdržati dvije trećine kazne.

11:48 - Ante Gotovina, iz navedenih razloga, proglašen je KRIVIM za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu prema 8 točaka optužnice - 1. progon kao zločin protiv čovječnosti, 2. deportacija kao zločin protiv čovječnosti, 4. pljačka javne i privatne imovine kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 5. razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 6. ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti, 7. ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 8. nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti , 9. okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja. Nije kriv prema točki optužnice 3. nečovječna djela prisilnog premještanja kao zločin protiv čovječnosti. Olakšavajuće okolnosti bilo je njegovo ponašanje u pritvoru i suđenju.

11:47 - Markač je bio član udruženog zločinačkog pothvata .

11:45 - Širio je lažne priče i prikrivao zločine koje su njegove snage počinile nad srpskim stanovništvom. Vijeće je ustanovilo da ako je Markač imao informacije o zločinima svojih vojnika mogao je zatražiti da se oni procesuiraju.

11:42 - Sudsko se vijeće okreće prema Mladenu Markaču. S obzirom na funkciju koju je obnašao, Markač je zapovjedao snagama specijalnih postrojbi. Doprinio je planiranju operacije Oluje te zapovjedio specijalnim snagama napad na civilno stanovništvo. Značajno je doprinio udruženom zločinačkom pothvatu.

11:41 - Optužba nije dokazala svoje navode da je Čermak sakrivao i poricao zločine nad Srbima. Dokazima nije potvrđeno da je Čermak bio član udruženog zločinačkog pothvata.

11:38 - Sudsko vijeće obrazlaže presudu za generala Ivana Čermaka.

11:37 - Sudsko vijeće smatra da Ante Gotovina sučesnik udruženog zločinačkog pothvata.

11:34 - Što se tiče kaznene odgovornosti generala, Vijeće zaključuje da je Ante Gotovina bio general pukovnik i zapovjednik sektora Split i upravo zbog svoje pozicije Gotovina je zapovijedao svim jedinicama na tom području. Pripadnici vojne policije također su bili pod Gotovinom. Prevencija i procesuiranje nisu bili isključeni iz nadležnosti Gotovine.

Granatiranje Benkovca i Obrovca naređeno je od strane Gotovine i predstavlja nezakonit napad na civile.

Gotovina je prisustvovao na Brijunskom sastanku i aktivno je sudjelovao u planiranju Oluje. Propustio je kazniti svoje vojnike koji su se nelegalno ponašali prema civilima.

Njegovo je ponašanje dovelo do značajnog doprinosa udruženom zločinačkom pothvatu.

11:30 - Vijeće nalazi da su određeni dijelovih hrvatskog političkog i vojnog vodstva dijelili cilj micanja i prisilnog iseljenja srpskog stanovništva s područja Kajine. Zaključuje se da je predsjednik Tuđman bio politički i vojni vođa u tome periodu. Bio je ključna osoba u tim pothvatima. Isto su bile osobe bliske Tuđmanu i njegovi politički istomišljenici.

Sudsko vijeće nije dobilo sve topničke dokumente iz vremena 'Oluje', ali je zaključilo da su hrvatske snage gradove smatrale artiljerijskim ciljevima. - Granatiranje Knina, Gračac i Obrovca je bio neselektivan napad – rekao je predsjedavajući sudac. - Osim toga, strah od nasilja i pritisak nagnali su Srbe na odlazak iz Obrovca i Gračaca – rekao je Orie.

11.18 - Prema riječima suca Orieja, predmet se ne bavi legalnosti rata, nego time jesu li srpski civili bili metom zločina i jesu li generali za to odgovorni. Vijeće je čulo i razmotrilo dokaze - jedan svjedok je rekao da su 7. kolovoza 1995. čuli pucnjavu. Netko je rekao 'ubio sam još jednog'. Majku i brata našao je ubijene, a ubili su ih hrvatski vojnici, koji su odgovorni za još neke žrtve – rekao je sudac.

11:22>>>>>>>DEN HAAG - Sudac Alphons Orie počeo je u 11 sati izricanje presude hrvatskim generalima.

10:26 Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač u štićenom konvoju vozila prevezeni su jutros iz pritvora u zgradu haaškog suda, gdje upravo čekaju izlazak u sudnicu i izricanje presude.

Galerija sudnice broj 1. haškog tribunala bit će ispunjena do posljednjeg mjesta. Osim novinara, s galerije presudu prate prijatelji trojice hrvatskih generala. U Haag je doputovala I supruga generala Mladena Markača. Supruge generala Ivana Čermaka i Ante Gotovine odlučile su pratiti izricanje presude iz Hrvatske.

Željko Dilber, suborac i kum generala Ante Gotovine, prije ulaska u zgradu suda u Haagu ponovio je da Gotovina ne podržava današnji i sutrašnji prosvjed u Zagrebu.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda hrvatskim generalima

- Kad bi taj prosvjed bilo kako mogao utjecati na presudu, ja bih bio prvi za to. Ali to je lov u mutnom, prilika za osobnu promociju pojedinaca, i Sačića ali ne samo njega. Cilj tog okupljanja nije ni Ante ni presuda nego politički cilj pojedinaca - rekao je Dilber.

Pred zgradom suda dvojica Hrvata iz Koelna drže transparent na kojem kritiziraju Ustavni sud RH jer “već 15 godina ignorira zahtjev za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Ustavnog zakona o suradnji RH s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:49