PROTUZAKONITE RADNJE U OSIJEKU

HDSSB-ovac Zlatko Maksimović dao ostavku: USKOK ga sumnjiči za primanje mita

 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Zlatko Maksimović, dojučerašnji predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije iz redova HDSSB-a osumnjičen je za kazneno djelo uzimanja mita i zbog toga je u srijedu podnio ostavku na mjesto predsjednika Skupštine. O tome je javnost izvijestio osobno predsjednik HDSSB-a i župan Vladimir Šišljagić na izvanrednoj „pressici“ u četvrtak pri čemu je iznio neke pojedinosti predmetnog slučaja.

Šišljagić: 'HDSSB-ovac osumnjičen za uzimanje mita udaljen je sa svih stranačkih dužnosti, ali nije isključen'

- Cijeli slučaj započeo je u travnju 2012. godine kada je Branimir Glavaš u Mostaru primio pismo njemu nepoznate osobe koja tereti gospodina Maksimovića za primanje mita, a nakon čega je Glavaš to pismo uputio Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Nekoliko dana kasnije Glavaš je primio i pismo roditelja te osobe, koje je također proslijedio ODO-u. O svemu sam od gospodina Glavaša bio upoznat. U svezi tog slučaja i sam sam prije mjesec dana u svojstvu svjedoka dao iskaz USKOK-u - rekao je šišljagić, kojega je, dodao je, Maksimović prošloga tjedna upoznao sa činjenicom da je u svojstvu okrivljenika zaprimio poziv zagrebačkog USKOK-a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nezakonitog posredovanja.

- Nakon toga, dan prije sjednice Skupštine priopćio sam da ću tražiti njegovo razrješenje s mjesta predsjednika te mu ostavio mogućnost da sam podnese ostavku, što je on i učinio svjestan da teret kaznenog djela za koji je protiv njega pokrenut postupak predstavlja ozbiljnu zapreku za daljnje obnašanje funkcije predsjednika. Želim vjerovati i nadam se da će dokazati svoju nevinost, ali ni Županija niti ja osobno ne možemo dopustiti da postoji najmanja sumnja u eventualne protuzakonite radnje bilo dužnosnika, bilo djelatnika Županije - kazao je Šišljagić, koji zbog tajnosti istrage nije želio otkriti na što se konkretno odnosi ovaj slučaj, ali je medijima podijelio Glavaševe dopise ODO-u u kojima se navodi da je pismo u kojem se Maksimovića optužuju dobio od Danijele Tes iz Osijeka. Šišljagić je tek rekao da je vrijeme počinjenja kaznenog djela 2009. godina, a da on o tome nije ništa znao sve dok ga Glavaš nije obavijestio u travnju prošle godine. Unatoč županovoj izjavi da se ranije nije reagiralo „jer nije bilo jasno hoće li biti istrage ili ne“ ipak ostaje nejasno zašto Šišljagić nije ranije tražio Maksimovićevu ostavku. Naime, devet je mjeseci znao za sumnje koje mu se stavljaju na teret, o čemu je i svjedočio u USKOK-u, a da je Maksimović u svojstvu okrivljenika doznao je prije tjedan dana. No, sa zahtjevom za ostavkom čekao je do pred samu sjednicu Skupštine.

Bilo kako bilo, to je još jedan udarac za vladajuću stranku Osijeka i Osječko-baranjske županije uoči lokalnih izbora, nakon što je prije dva mjeseca upravo Šišljagić smijenio i kazneno prijavio bivšeg HDSSB-ovog ravnatelja Doma zdravlja dr. Rudiku Gmajnića za protuzakonitu isplatu stimulacija i prekovremenih sati i štetu županijskom proračunu od oko pola milijuna kuna. Nedavno je i bivši ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HDSSB-ov Stjepan Rudan prozvan za veliku rastrošnost na ime reprezentacije.

Šišljagić sazvao pressicu da ga ne bi preduhitrili HDZ-ovci

Zanimljivo je bilo osječko političko prijepodne. Prvo je stigao poziv HDZ-a na temu „Što se krije iza ostavke predsjednika Županijske skupštine?“ za 11 sati, a onda i Šišljagićev poziv na istu temu za 10,30 kada je otkrio što se krije iza ostavke. Župan se, čini se, pobojao da će HDZ-ovci otkriti pravi razlog Maksimovićeve ostavke, pa ih je odlučio preduhitriti i sam to priopćiti javnosti te pokazati kako ne toleriraju nezakonitosti. A na HDZ-u što se toga tiče ćorak. Ni riječi o pravim razlozima, jer ih nisu ni znali. Natuknuli su tek da se iza toga sigurno krije nešto krupno, a onda su od novinara doznali što je u pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:26