GLASANJE

HDZ bira novo lokalno vodstvo, izdvojili smo gdje će se voditi četiri najneizvjesnije bitke

U značajnijim ograncima prijavljen je samo po jedan kandidat, i to onaj kojeg je želio vrh stranke
Andrej Plenković
 Bruno Konjevic/Cropix

U nedjelju 22. studenoga u HDZ-u se održava prvi krug unutarstranačkih izbora, na kojima će članovi birati nova vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija te HDZ-a grada Zagreba.

Drugi krug predviđen je 6. prosinca, a riječ je o nastavku izbornog procesa koji je počeo 15. ožujka, kad je izabrano vodstvo stranke - predsjednik, njegov zamjenik te četiri potpredsjednika HDZ-a, a koji je potom prekinut zbog pandemije koronavirusa. Pravo glasa na HDZ-ovim izborima, prema informacijama iz stranke, ima 209.271 član, biračkih mjesta bit će 576, od čega u Gradu Zagrebu 17, a birališta će biti otvorena od 8 do 19 sati.

Rezultati će, kažu u HDZ-u, biti poznati u ponedjeljak. No, većih iznenađenja ne bi trebalo biti, s obzirom na to da su izbori uglavnom svedeni na princip "jedan član - jedan glas - jedan kandidat". Naime, za čelna mjesta većine HDZ-ovih organizacija, pogotovo značajnijih, poput ogranaka u Zagrebu i Splitu, prijavljen je tek po jedan kandidat, i to onaj kojeg je želio vrh stranke odnosno njihov šef Andrej Plenković. Tako je kandidat za šefa HDZ-a Zagreba Mislav Herman, dok je to u Splitu Vice Mihanović.

Ignoriranje kandidata

Bilo je, naravno, još HDZ-ovaca koji su se željeli kandidirati ne samo u tim gradovima nego i za šefove nekih županijskih organizacija, ali su oni redom bili pozivani na razgovor kod glavnog tajnika Krunoslava Katičića te im je sugerirano da povuku kandidature. A, osim predsjedničkih kandidatura, dogovarale su se i one na nižim razinama.

Tako su, primjerice u Zagrebu, dogovorena i četiri potpredsjednika zagrebačke organizacije - Ante Plazonić, Frano Barbarić, Zvonimir Milas i Mario Župan. Oni su predstavljeni kao Hermanov tim, pa je zbog toga troje kandidata, od ukupno njih 12 prijavljenih za tu poziciju, u međuvremenu odustalo od izbora.

- U pojedinim zagrebačkim ograncima, osim Hermana i njegova tima, drugi kandidati za potpredsjednike se nisu imali priliku ni predstaviti, ignoriralo ih se. Opstruiralo ih se sa svih strana, pa i time da su im dali bazu članstva, ali bez telefonskih brojeva - ispričao nam je jedan zagrebački HDZ-ovac.

S obzirom na takvu situaciju, nešto zanimljiviji izbori mogli bi biti tek u HDZ-u Zagrebačke županije, gdje su u utrci Željko Turk i Damir Mikuljan, u sisačko-moslavačkom HDZ-u, gdje će se za mjesto šefa boriti Ivo Žinić i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, te u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje Plenković podržava ministra Marija Banožića, a njegov protukandidat Josip Dabro nije htio popustiti pritiscima iz vrha HDZ-a da odustane od utrke, te se ipak kandidirao protiv Banožića. Stoga će ishod izbora u tom ogranku biti i najzanimljiviji, pogotovo što su se Dabro i Banožić u medijima već sukobili.

Tu je i riječki HDZ, gdje su za šefa također dva kandidata - Kristjan Staničić i Josip Ostrogović.

Epidemiološke mjere

Iz HDZ-a su poručili kako će se izbori održati u skladu s epidemiološkim mjerama, a glasanje će biti omogućeno i onim članovima kojima je izrečena mjera samoizolacije. Njihovo glasanje organizirat će nadležna županijska povjerenstva i Povjerenstvo grada Zagreba u subotu, dan prije izbora, uz uvjet da oni svoju namjeru glasanja prijave nadležnim povjerenstvima najkasnije 44 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno do petka u 12 sati.

Glasanje bi se trebalo obaviti ispred ulaznih vrata stana ili kuće birača, pri čemu svi obavezno nose maske, rukavice te dezinficiraju ruke prije i poslije glasanja. Glasački listić potom će se spremiti u posebnu plastičnu vrećicu te, po zatvaranju biračkih mjesta, ubaciti u glasačku kutiju na biračkom mjestu prije njezina otvaranja.

Četiri najžešće borbe

1. Najzanimljivija utrka očekuje se u HDZ-u Vukovarsko-srijemske županije gdje u utrku protiv Plenkovićevog kandidata, ministra Marija Banožića ide Josip Dabro koji nije želio odustati od kandidature

2. U HDZ-u Zagrebačke županije za čelno mjesto borit će se Željko Turk koji je trenutačno v.d. šefa tog ogranka i Damir Mikuljan

3. U utrku protiv Ive Žinića u HDZ-u Sisačko-moslovačke županije ide gradonačelnik Kutine Zlatko Babić

4. Dva su kandidata za mjesto predsjednika riječkog HDZ-a.Tamo će u utrku Kristjan Staničić iz Hrvatske turističke zajednice i Josip Ostrogović, koji je šef Nadzornog odbora Autoceste Rijeka- Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:25