OŠTRA REAKCIJA NA JOSIPOVIĆEV GOVOR

HDZ: Hrvatska politika nije požnjela rat, smrt i sakaćenje

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2010. u 13:48

Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB - Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice u priopćenju objavljenom nakon današnje sjednice u sjedištu stranke na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma najoštrije je odbacilo dio govora predsjednika Ive Josipovića u Parlamentu BiH u kojem se tvrdi da je Republika Hrvatska svojom politikom u devedesetim godinama doprinijela politici koja je "požnjela rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijuna raseljenih, uništena gospodarstva, uništene obitelji“.

HDZ žali što Josipović, unatoč odredbama Ustava Republike Hrvatske, nije svoje poruke o hrvatskoj politici prema BiH koordinirao s Vladom Republike Hrvatske.

- Svi mi koji imamo odgovornost za Hrvatsku se mora o držati Ustava i zakona - kratko je izjavila premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka. Na pitanje je li znala da će Josipović u BiH parlamentu održati takav govor, Kosor je istaknula: - Nisam, ali smatram da sam trebala biti obaviještena.

Vrh HDZ-a u priopćenju je najoštrije odbacio, kako kažu, svaki pokušaj relativizacije krivnje Miloševićevog režima, prešućivanje njegove genocidne politike te izjednačavanja žrtve i agresora pod izlikom da su zločini počinjeni na svim stranama.

Predsjedništvo vladajuće stranke stoga "žali što je u govoru predsjednika Ive Josipovića u Parlamentarnoj skupštini BiH izostala jasna osuda Miloševićeve agresije te je prešućen doprinos Republike Hrvatske opstanku Bosne i Hercegovine, od zbrinjavanja stotina tisuća izbjeglica iz BiH do spašavanja Bihaća od novog genocida poput onog u Srebrenici".

Ipak, HDZ-ovci poručuju da je " poklon žrtvama u Ahmićima i Križančevom Selu pozitivan korak u promicanju kulture dijaloga, pravednosti i mira".

Izdvajamo