ZAKON IM JE LOŠ

HDZ i HDSSB u Crkvi sv. Marka: Mole se i klanjaju kao pritisak na Vladu zbog Zakona o oplodnji!

Iz katoličkih udruga koje se navode kao organizatori molitve neposredno uz zgradu Vlade svoj čin opravdali su kao odgovor na poziv biskupa na molitvu, post i pokoru kako bi zastupnici, kada na red dođe Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji glasovali po vlastitoj savjesti, a ne prema stranačkoj stegi
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Nekolicina vjernika te saborski zastupnici HDZ-a i HDSSB-a, koji se izmjenjuju u crkvi Sv. Marka na Markovu trgu, mole se i klanjaju pred Presvetim kao oblik pritiska na Vladu zbog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Crkva Svetog Marka za ovaj oblik vjerskog aktivizma izabrana je namjerno, jer se nalazi između zgrada Vlade i Sabora, institucija koje su predložile, odnosno koja će izglasati katolicima sporan zakon kojim se dozvoljava "zamrzavanje i manipuliranje nevinim ljudskim bićima". Zakon, uz ostalo, smatraju lošim, a vladajuće prozivaju da će izglasati "zakon koji gazi dostojanstvo ljudskog života i razbija obitelj".

Klanjanje pred Presvetim jedno je od najvećih vjerničkih iskaza štovanja Isusa Krista. Iz katoličkih udruga koje se navode kao organizatori molitve neposredno uz zgradu Vlade svoj čin opravdali su kao odgovor na poziv biskupa na molitvu, post i pokoru kako bi zastupnici, kada na red dođe Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji glasovali po vlastitoj savjesti, a ne prema stranačkoj stegi.

Katolički zbor Mi, koji su mailovima vjernike pozvali da se danas do 18 sati odazovu molitvi, stoji kako će "molitva biti i zadovoljština Bogu za silne grijehe uperene protiv života, braka i obitelji, te za spas hrvatskog naroda".

Nakon klanjanja danas do 18 sati, nastavlja se misom sutra u 18 sati nakon koje se nastavlja molitveno bdijenje. U petak kada se u sabornici bude glasovalo o katolicima spornom zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji, organizatori su vjernike pozvali na post, te da "prikažu žrtve za saborske zastupnike i domovinu". Crkva sv. Marka namjerno je izabrana za ovo vjersko događanje jer je "smještena između zgrade Hrvatskog sabora i hrvatske Vlade", kako stoji u pozivu, a vjernici se pozivaju na klanjanje u vremenu koje "im tijekom dana najbolje odgovara".

Od jutra se nekolicini vjernika pridružilo se svega nekoliko oporbenih saborskih zastupnika. Odmah oko devet sati u crkvi Sv. Marka molili su HDZ-ovci Šimo Đurđević, Ante Babić, Davor Ivo Stier, akademik Željko Reiner, Branko Kutija, a nešto kasnije u crkvu je stigla i Đurđica Sumrak. Također, protiv Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji molili su i HDSSB-ovci Zoran Vinković i Dinko Burić.

Danas popodne na plenarnoj sjednici zastupnici će raspravljati o zakonu o umjetnoj oplodnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:00