STRANKA NA VLASTI PRONEVJERILA JE 30 MILIJUNA KUNA

HDZ JE POD ISTRAGOM USKOK-a! Na listi sumnjivih su Sanader, Jarnjak, Maček i Pavošević

USKOK svoje optužbe temelji na iskazu bivše šefice računovodstva HDZ-a Branke Pavošević
 Boris Kovačev / Cropix

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pod istragom je USKOK-a. Danas je toj stranci službeno upućena obavijest da je na nju, kao pravnu osobu, proširena istraga u slučaju “crnih fondova HDZ-a”.

USKOK je istragu protiv HDZ-a pokrenuo prije dva dana, odnosno 25. listopada. Ta informacija, koja ima dalekosežne političke i pravosudne posljedice, Jutarnjem je potvrđena iz odvjetničkih krugova. U Državnom odvjetništvu, kasno sinoć, nisu imali komentara.

USKOK, prema informacijama Jutarnjeg, zapravo tereti HDZ i pojedince za pronevjeru više od 30 milijuna kuna.

Osim HDZ-a, doznaje Jutranji, USKOK je istragu o crnim stranačkim fondovima proširio i na bivšeg predsjednika stranke, Ivu Sanadera. Bivša blagajnica, točnije šefica računovodstva HDZ-a Branka Pavošević također je obuhvaćena istragom, a na popis osumnjičenika sada su uvršteni i bivši glavni tajnik Ivan Jarnjak te prijašnji glasnogovornik Ratko Maček. Osim njih pod istragom su Bojan Dimić i Anita Papeš, bliski suradnici Nevenke Jurak, koja je također na popisu osumnjičenika u ovom predmetu. Donedavni rizničar stranke Mladen Barišić nije pod istragom.

Optužbe za sve njih odnose se na financiranje HDZ-a od izborne kampanje 2003. godine, preko predsjedničke kampanje Jadranke Kosor 2005., kao i financiranje kampanje na posljednjim parlamentarnim izborima 2007. godine. Aktualna šefica Vlade i stranke Jadranka Kosor nije na popisu osumnjičenika.

Spominju su djela udruživanja radi počinjenja kaznenog djela, zloupotreba ovlasti i krivotvorenja. (članak 333. i 337. Kaznenog zakona).

Kako doznajemo, USKOK svoje optužbe temelji prije svega na iskazima bivše blagajnice Branke Pavošević, Mladena Barišića i vlasnice Fimi-Medije Nevenke Jurak . Oni su istražiteljima USKOK-a opisali kako su u crnu stranačku blagajnu, bez provođenja kroz redovnu financijsku evidenciju, stizale milijunske donacije, uglavnom od hrvatskih poduzetnika.

Da je Uskok istragu proširio istragu protiv HDZ-a kao pravne osobe i da je vrh stranke obaviješten o tome Vjesniku je u srijedu navečer potvrdio zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović.

Također, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor održat će danas u 9,30 sati konferenciju za novinare.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:48