AFERA FIMI-MEDIA

'HDZ JE THOMPSONU PLATIO POLA MILIJUNA EURA DA NE PJEVA, A JA SAM NAPISAO TAJ UGOVOR' Svjedok na suđenju Sanaderu

Zagrebački poduzetnik Mario Jelinčić da je ugovor sastavio na nagovor fratra Slavena Milanovića Litre
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački poduzetnik Mario Jelinčić ustvrdio je na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, u slučaju Fimi media, da je na nagovor fratra Slavena Milanovića Litre sastavio ugovor prema kojem je Marko Perković Thompson od HDZ-a dobio pola milijuna eura da ne nastupa niti za jednu drugu političku stranku.

Litre, kojega još od 2003. poznaje kao svećenika iz crkve u Zvonimirovoj ulici, Jelinčiću je u svibnju 2007. navodno rekao da Thompson treba dobiti pola milijuna eura kako ne bi nastupao niti za jednu političku stranku, osim za HDZ bude li potrebno.

"Ja sam mu se samo nasmijao i rekao da ne priča gluposti, no nakon 15 do 20 dana došao je da napravim ugovor. Napisao sam ga na jednoj stranici, vrlo šturo i predao mu to na CD-u. Nakon nekog vremena došao je i rekao da je novac isplaćen, ali da je falilo 5 do 6 tisuća eura", prisjetio se svjedok. Dodao je i da je mu Litre kasnije kazao da je novac dobio od tadašnjeg HDZ-ova rizničara i šefa carine Mladena Barišića.

"Sve mi je izgledalo kao dobra priča, dok se o tome nije počelo pisati u medijima", ustvrdio je svjedok, koji se pod pritsikom savjesti potom odlučio javiti u USKOK i ispričati svoja saznanja.

Kazao je da ga je na svjedočenje u USKOK-u naputio njegov stari znanac, odvjetnik Ante Madunić. No, neobična je podudarnost da Madunić u ovom slučaju zastupa upravo Barišića koji je priznao da se novcem izvučenim preko agencije Fimi medije punio HDZ-ov crni fond, ali i namirivalo mnoge - od Sanadera do Thompsona.

Iako mu je Madunić dogovorio svjedočenje i dovezao ga do USKOK-a Barišić navodno o tome nije znao ništa, sve dok mu Jelinčić to nije ispričao u kafiću gdje zadnjih godinu dana obojica piju kavu i razgovaraju o sportu. "Iznenadio se što je Litre od mene tražio da napišem ugovor", kazao je Jelinčić na brojna pitanja Sanadera i njegove obrane koja ga je pokušala prikazati lažnim svjedokom.

"Apsurdno je i neuvjerljivo da bi osoba koja nije pravnik bila zamoljena da napravi tako delikatan ugovor, da bi nakon toga ničim izazvana, osim probuđenom savješću i željom za istinom, izigrala povjerenje svog svećenika i išla to prijaviti", kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović prigovarajući istinitosti svjedočenja.

Dodao je da se u svakom Sanaderovom suđenju pojavi svjedok "deus ex machina", koji nakon dugo vremena "osjeti potrebu da izgovori istinu".

"Ipak, društvena odgovornost se popravila. U prvom se postupku svjedok javio nakon 17 godina, u ovom nakon šest, no opet na teret Sanadera bez ikakvih razloga i dokaza. Nažalost i Madunić se sve češće javlja kao vezni igrač u takvim situacijama", kazao je Prodanović.

Sanadera je, pak, zanimalo kako to da Jelinčić kao član HDZ-a nikada nije predsjednika svoje stranke upitao o spornom ugovoru ili zašto ih "fra Slaven" nije suočio po tom pitanju kada su se svi zajedno družili nakon nedjeljne mise.

"On se predstavljao kao osoba od vašeg povjerenja, ne znam zašto je tako postupio", kazao je Jelinčić Sanaderu.

Na suđenju se jutros pojavio i poznati trgovac oružjem Zvonko Zubak, no ubrzo se utvrdilo da to nije Zubak koji je optuženoj stranačkoj blagajnici Branki Pavošević predao donaciju od 10.000 eura.

"Ja stvarno ne znam tko je ovaj čovjek. Meni je došao neki drugi Zubak", kazala je Pavošević nakon što je Zubak u sudnici ustvrdio da gospođu koja ga je spomenula pitaju je li točno da je donirao novac.

HDZ-ov odvjetnik koji ga je i pozvao za svjedoka prethodno mu je pročitao istražni iskaz u kojem je Pavošević ispričala kako je primala novac nakon što su donatore unaprijed najavili Ratko Maček ili Mario Zubović.

"Sve ovo liči mi na bosansku seriju Lud, zbunjen, normalan", zaključio je Zubak.

Suđenje se nastavlja 27. svibnja kada se očekuju svjedočenja direktora T-HT-a Ivice Mudrinića, nekadašnjeg čelnika Janafa i Ine Dubravka Tkaličića te bivšeg direktora Hrvatskih voda Slavka Rajnovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:41