PAD GOSPODARSTVA

HDZ O EKONOMSKOM KRAHU 'Vlada nije poslušala ništa što su joj govorili iz Europe'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.11.2014. u 16:40

Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker ocijenio je u utorak da nova procjena Europske komisije (EK) o većem padu hrvatskoga gospodarstva u odnosu na ranije prognoze potvrđuje da Vlada u zadnje tri godine nije provela potrebne strukturne reforme.

"Sve brojke su potvrda nespremnosti, neznanja i nepostojanja političke volje da se u Hrvatskoj provedu reforme. Javni dug je narastao na alarmantnih 83 posto i nikakva monetizacija autocesta to neće značajnije promijeniti", rekao je Šuker na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

EK je u utorak povećala procjenu pada hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 0,6 na 0,7 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti s lanjskih 17,3 na 17,7 posto.

Nažalost, EK je potvrdila sve što je saborski Klub HDZ-a upozoravao u raspravama od trenutka donošenja proračuna za 2014., kaže Šuker - nevjerodostojnu fiskalnu i ekonomsku politiku i Vladinu nespremnost za provedbu strukturnih reformi.

No, Hrvatsku daleko veći problemi čekaju u 2015. godini jer Vlada nije provela strukturne reforme u državnoj upravi pa će prihodovna strana proračuna biti identična ili nešto lošija nego u ovoj godini, a fiskalni kapacitet poduzeća i građana bit će manji.

Hrvatska bi u iduće tri godine treba smanjiti deficit državnog proračuna, ali projekcije EK i stvarni događaji pokazuju da će se deficit povećavati. Stoga, smatra Šuker, Hrvatska neće biti politički partner u dogovorima kakve mjere treba provesti kako bi suzbila prekomjerni deficit, već će dobiti politički dekret što mora napraviti.

Šuker upozorava da će se zbog toga Hrvatska u 2016. godini zaduživati po daleko većim kamatnim stopama, a kroz visoke stope naši građani plaćat će izostanak reformi u protekle tri godine.

"U rebalansu proračuna, koji je Vlada usvojila prošlog tjedna, a na saborskoj raspravi će biti 19. studenoga, Vlada opet nije akceptirala to što govore EK i međunarodne financijske institucije, već opet ide s nekim svojim brojkama", rekao je Šuker.

Bivši HDZ-ov ministar financija tvrdi da brojku od 16 milijardi kuna deficita više nitko ozbiljan u svijetu ne prihvaća, jer je taj iznos oko 19 milijardi kuna.

Na upit koje su strukturne reforme potrebne, Šuker je istaknuo važnost efikasne državne uprave jer ona uklanja prepreke investitorima i automatski otvara prostor za bolje punjenje državnog proračuna bez povećanja poreza.

Tvrdi da je HDZ spreman provesti strukturne reforme, bez obzira koliko to bilo bolno i teško, jer bez toga nema spasa za javne financije i povećanja standarda građana.

Na pitanje kako komentira Zakon o strateškim investicijama jer su od 19 projekata dosad prošla samo njih tri, odgovorio je kako zakon očito nije napravljen u vremenu i prostoru u kojem se treba primjenjivati.

"Ako donosite zakone jer očekujete da će oni donijeti investicijski tsunami, a to se ne dogodi, onda je to znak da ste promašili. Očigledno niste proveli reforme kod onih koji su taj zakon trebali primjeniti", kazao je Šuker.

Izdvajamo