PORUKA VLADAJUĆMA

HDZ O REFERENDUMU BEZ KARAMARKA 'Građani su glasovali protiv politike Vlade'

U toj stranci smatraju da je konačnih 38 posto itekako ozbiljna brojka
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sinoć je propustio službeno se obratiti javnosti i iznijeti stav najveće oporbene stranke o rezultatu prvog referenduma koji su inicirali hrvatski građani. Unatoč očekivanjima da će vođa desnog bloka poentirati ovakvim rezultatom, Karamarko se odlučio za drukčiju strategiju.

U središnjici HDZ-a jučer nije bilo nikakvog dočeka neslužbenih rezultata. Na zagrebački Trg žrtava fašizma stiglo je samo nekoliko članova stranačkog vrha. Ondje su bili saborski zastupnik Željko Reiner, gradonačelnica Knina Josipa Rimac i predsjednik Mladeži Josip Bilaver.

Glasovali protiv Vlade

Na kraju se javnosti obratio HDZ-ov saborski zastupnik Željko Reiner koji je rezimirao da su građani glasovali suprotno od onog što je promovirala Vlada jer su nezadovoljni njezinim radom.

Jedan Karamarkov suradnik kaže da nisu ni planirali veće okupljanje jer nije HDZ inicijator referenduma.

Unatoč takvoj medijskoj strategiji, vrh HDZ-a itekako je zadovoljan rezultatom. Nije ih zabrinula ni manja izlaznost od očekivane. Štoviše, tijekom cijelog dana HDZ-ovci su se ljutili na komentare o “niskoj izlaznosti”. U toj stranci smatraju da je konačnih 38 posto itekako ozbiljna brojka.

- Više ljudi je glasovalo na ovom referendumu nego što je Kukuriku koalicija dobila glasova na parlamentarnim izborima - komentirao je jedan Karamarkov suradnik.

Na naše pitanje je li se Karamarko možda čuo sa Željkom Markić te joj čestitao, u HDZ-u kažu da, prema njihovim informacijama, do toga još nije došlo.

S obzirom na razgovore koji se vode posljednih tjedana, Karamarkova čestitka mogla bi biti značajna za ono što bi moglo uslijediti.

Pregovori s Hrastom

Naime, HSS, kao glavni HDZ-ov partner, vodi pregovore o koaliciji s Hrastom, strankom iz koje dolazi dio članova inicijative U ime obitelji. Ako HSS uspije postići dogovor, to bi značilo da bi se HDZ-ovoj desnoj koaliciji za europske izbore (proljeće 2014.) trebao pridružiti i Hrast pa postoje šanse da se na toj HDZ-ovoj listi nađe i Željka Markić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:24