SUPROTNA MIŠLJENJA

HDZ: Odmah treba prekinuti arbitražu s MOL-om oko Ine! MOST: Arbitraža je nacionalni interes!

Ne zna se koje bi bile posljedice odustajanja od arbitraže s mađarskom naftnom kompanijom
 Tomislav Krišto / EPH

Arbitraža koju je država pokrenula protiv MOL-a pred UNICTRAL-om u Ženevi pretvorila se u prvorazredni politički problem nakon što se predstavnici Mosta i HDZ-a dijametralno suprotno izjašnjavaju o tome što bi Vlada po tom pitanju trebala učiniti. HDZ, zasad još neslužbeno, u javnost pušta informacije kako bi Hrvatska trebala odustati od arbitraže i postići politički dogovor s MOL-om. Prema njihovu mišljenju, Hrvatska nema šanse dobiti arbitražu u Ženevi, što bi automatski dovelo do gubitka arbitražnog postupka koji je MOL protiv Hrvatske pokrenuo u Washingtonu. U tom slučaju, tvrde u HDZ-u, država bi MOL-u morala platiti pet milijardi kuna odštete. U HDZ-u također podsjećaju kako Mađari stopiraju modernizaciju riječke rafinerije zbog nezadovoljstva s odnosima u Ini. S druge strane, predstavnici Mosta jasno tvrde da odustajanja od arbitraže nema. To je u subotu javno kazao ministar gospodarstva Tomislav Panenić. “Ova arbitraža je na našoj strani, mi idemo s činjenicama koje su nepobitne i uopće ja nemam, kao resorni ministar, isto tako kao i građanin Republike Hrvatske, sumnju da će ova arbitraža završiti dobro. Svi oni koji izražavaju svoje sumnje u završetak arbitraže i koji to javno komuniciraju, oni zapravo nama, kao Hrvatskoj, čine veliku štetu i na njima je velika odgovornost. Upozoravam, to je nacionalni interes, moramo svi stati iza tog interesa”, izjavio je ministar za Novu TV.

Ono što je zasad nepoznato su posljedice odustajanja Hrvatske od arbitražnog postupka. Davor Štern naglašava da bi u tom slučaju i MOL morao odustati od svoje arbitraže u Washingtonu. “To se mora dogovoriti jer bez tog MOL-ova poteza hrvatsko odustajanje od arbitraže nema smisla”, naglašava Štern. Prema njegovim riječima, svi oni koji se zalažu za odustajanje od arbitraže moraju znati što s Inom nakon toga. Štern smatra da bi u tom slučaju najbolja bila zamjena dionica: “Da se osnuje zajednička kompanija i da hrvatska država dobije, recimo, 20 posto dionica MOL-a te da se napravi zajednička strategija daljnjeg razvoja. Na taj način Hrvatska bi imala veće koristi nego što sada ima od 44 posto vlasništva u Ini”.

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak podsjeća kao je on predlagao Mađarima da ni jedna strana ne ide u arbitražu, da se sjedne za stol i dogovori novi dioničarski ugovor. “MOL je tada to odbio”, podsjeća Vrdoljak. I on naglašava kako bi u slučaju hrvatskog odustajanja i MOL morao odustati od arbitraže. “Tada bi trebali dogovoriti novi dioničarski ugovor kojim bi se utvrdila upravljačka prava, ali i precizno definirali rokovi modernizacije riječke rafinerije te sudbina one u Sisku”, naglašava Vrdoljak.

S obzirom na to da je jedan od temelja hrvatske arbitražne tužbe tvrdnja da je MOL do upravljačkih prava u Ini došao korupcijom, tj. isplatom mita tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu, pitanje je bi li Vlada odustajanjem od arbitraže na neki način pomilovala Sanadera i MOL. “Apsolutno, to bi značilo aboliciju MOL-a i Sanadera od strane Vlade”, tvrdi Vrdoljak. Štern je tu pomirljivi i drži da je Sanader svoje za Inu odsjedio, a predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi pred hrvatsko pravosuđe sigurno nikad neće jer je tako odlučio Viktor Orban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:51